středa 17. dubna 2013

Marc de Champagne jako nanuk Magnum

hostomme_marc_de_champagneVzpomínám na svého prvního nanuka Magnum, zakoupeného za našetřené peníze, tenkrát to pro mne bylo vyloženě luxusní zboží. Moc jsem se těšil, s chutí zakousnul. Čokoláda zapraskala a víc než půlka odpadla na zem do prachu. Bylo to utrpení! A teď mocným obloukem přeskočíme do Champagne. Už jsem se tu zmiňoval, že tahle oblast nejsou jen nejlepší bubliny na světě. Pokud zůstaneme u hroznů, tak setkat se můžete s Fine de la Marne, pálenkou z vína ve stylu Cognacu. Je tu Ratafia de Champagne, která má v čisté podobě zase blízko Pineau de Charantes, hroznový mošt fortifikovaný vinnou pálenkou a dále školený v dubových sudech (může být naprosto úžasné pití). A pak je tu samozřejmě všudypřítomné Marc de Champagne, pálenka z matoliny, tj. v podstatě to co grappa v Itálii. Jenom jak se v Champagne hrozny lisují méně, tak mi přijde vždy taková o něco sofistikovanější než alternativy z Jury, Burgundska a podobně, taky obvykle za „de Champagne“ platíte víc než u kolegů, co jsem tak viděl. Něco k tématu jsem psal nedávno u hodně zajímavého exempláře, ten kousek od vinařství M. Hostomme je taky nádherný, mohutnější, hodně sušeně květinově (až takové „bolehlavově“ těžší květinové tóny) a ovocně voňavý, s klasickou marc divokostí slupek v chuti, i přes „jen“ 40 % alkoholu s tímto dost výrazným, teplé, dlouhé, bezva dižestivní. No a teď dvě dnešní témata spojíme…

magnum_marc_de_champagne

Manželka narazila v obchodě na Magnum Pink Marc de Champagne, okamžitě jsem musel mít degustační vzorek :-) Úplně jsem to totiž nepochopil. Marc de Champagne je bezva věc na pití, taky je to úžasné v paštikách či v kombinaci s Foie gras, nemluvě o sýrech s kůrou potíranou právě tímto destilátem. A vlastně i v té zmrzlině si ho dovedu představit, ale proč zrovna Pink? Co má destilát spíše drsnějšího charakteru společného s růžovým nanukem (barveno červenou řepou, sympatické)? Mám pocit, že většina lidí si ten nápis Champagne spojí spíše s růžovými bublinami, než destilátem (ale nechci podceňovat znalosti domácího trhu). No nic. Marc de Champagne je v tomhle nanuku procento, alkohol do 0.6 % obj. Ten specifický projev bílé (tj. neškolené ve dřevě) matolinové pálenky je v chuti, méně sladké než jsem u jejich nanuků zvyklý, docela znát, celkem příjemně když víte co hledat. Prostě jako kdybyste zmrzlinu v poháru zakápli běžnou grappou. Celek mne nějak zvlášť nedostal, samotná zmrzlina působila dost obyčejným nezajímavým dojmem (možná je to rostlinným tukem, kdo ví) a mléčná čokoláda v kombinaci s růžovou polevou taky není nějak velké chuťové terno, ale rozhodně je to trochu jiné než u nanuků zvykem a podobný chuťový tón poměrně unikátní. Ale stejně… jejich varianta Double Chocolate či Infinity mne baví o dost víc, ač mi na nic vlastně chutná víc ta mražená čokoláda než krém :-)

Komentáře používají Disqus