středa 27. března 2013

Selosse kradený, smutek u Krugu, Galloni žalován, Gruzie exportovaná, bezva viněty

selosse_zaklopka_vertPokud jste fanoušci Champagne, pak vám jistě nemohlo uniknout jméno  Jacques Selosse. Na pravidelná zkoumání jsou vína této špičkové domény poněkud… méně cenově přístupná, jde ovšem o velká vína se vším všudy. Pokud v nejbližší době narazíte na podezřele levné nabídky těchto vín, pak se mějte na pozoru. Jistě vinně poučená skupinka zlodějů totiž dorazila do vinařství s náklaďákem a odvezla si 3900 lahví, v podstatě osm celých palet určených na export do Japonska a USA. Což je průšvih, ale pro konzumenty je skoro horší, že ukradli i 16 tisíc originálních vinět (+12 tisíc pásků okolo hrdla). Lze tedy očekávat, že trh zaplaví padělky. Na padělané Romanée-Conti či Petrus si už všichni zvykli, ale na pozoru bude třeba být čím dál víc.

A v Champagne a u špatných zpráv ještě zůstaneme. Již je tomu několik týdnů, co na rakovinu zemřel Henri Krug, pátá generace rodiny stojící za Champagne Krug, jedním z nejlepších tamních vinařství. Henri byl sice již v důchodu a většinu zodpovědnosti předal bratrovi a synovi, přesto se stále účastnil degustací jednotlivých tichých vín a rozhodování, která půjdou do jednotlivých cuvée, tak jako generace před ním. Vůbec březen byl k vinařským osobnostem tvrdý, zemřel i Jim Barrett, vinař z amerického vinařství Château Montelena, jehož Chardonnay na slavné pařížské degustaci z roku 1976 porazilo špičková bílá burgundská. O téhle události vznikla celá kniha a následně i film.

Nedávno jsem tu psal, že korunní princ impéria Roberta Parkera, Antonio Galloni, se rozhodl odejít a dále pokračovat po vlastní ose. Celá záležitost nyní trochu eskalovala a Parkerův Wine Advocate Galloniho žaluje, ve hře jsou nějaké nedodané materiály (degustační poznámky a body k vínům, které sbíral v USA ještě pod jejich hlavičkou) a poškození, které tím časopisu vzniklo. Jeden z mých oblíbených bloggerů, W. Blake Gray, k tomu má zajímavý článek. A zakončuje jej tímto: „Víno lidi sbližuje. Vinná hodnocení mají očividně opačný efekt.

Po dlouhých sedmi letech uvolní Rusko zákaz dovozu vín z Gruzie, první by měla přijít na trh již v květnu a roční export by se měl pohybovat až k deseti milionům lahví. Rozhodnutí přišlo po prý úspěšných hygienických kontrolách. Zda ověřovali naleštěnost moderních nerezových tanků nebo též nezávadnost vína z amfor není jasné :-)

lyc-wines-world-chile-australia-california-detail

Nedávno jsem narazil na řadu vín pro belgický supermarketový řetězec Delhaize, jde o základní vína na každodenní spotřebu. Ale zaujal mne jednotný a výtečně realizovaný vizuální styl. Nic složitého, vlastně jednoduchý nápad, ale na mne tedy zafungoval dokonale :-) Úplně vidím Belgičany, kteří se budou snažit poskládat kompletní sadu vinět :o)

Komentáře používají Disqus