středa 27. února 2013

Lipovina z Villány od Bocka

Bock_Villanyi_HarsleveluDnes navečer se mi snad konečně podaří dorazit na ochutnávku Boden Fine Wines, na žádnou z předchozích mi to prostě nevyšlo. Opakovaně jsem od nich nakupoval věci ze Somló a pár dalších maďarských vín, mají celkem zajímavé kousky. Jen houšť dovozců slušných vín z téhle země, ať se o nich mluví. Nedávno jsem otevíral Bock Pincészet Villányi Hárslevelű 2008 (web), tedy již trochu naleženou lipovinu od jednoho z nejznámějších vinařských jmen Maďarska (psal jsem o jejich červené směsce). V moderní historii se o to zasloužil především Bock József, který podnik vytáhl na výsluní, pochopil význam vinařského turismu (a dnes mají i Bock Bistro v Budapešti, s Bibem od Michelinu), dokázal vína protlačit do zahraničí. Dnes je to středně velký podnik s hromadou nablýskaných nerezových tanků i sklepy narvanými kvalitními barrique sudy, stále velmi spolehlivé jméno v běžné obchodní síti a zároveň připravující jedny ze špiček Villány.

Hárslevelű je připraveno bez dřeva, ze zhruba třicetiletých výsadeb trati Göntér, většinou z docela přezrálých hroznů a je to poznat na alkoholu, který je tu vysokých 15 %. Zlatá barva, hutná. Což pokračuje i ve vůni, medové, kořenité, lipový čaj, naleželejší, s lehce minerálními tóny. Tak trochu připomíná některé naše vlašáky. Suché, hutné, důrazné, dlouhé, kulaté, květinové s lehce citrusovými tóny, poněkud obludoidní. Ale kyseliny to má, vyloženě utahané není, spíš jen potřebuje konzumenta který tyhle věci vyhledává (myslím, že tohle dokáže nadchnout docela davy) nebo správně spárovat s jídlem, samostatně na mne poněkud únavné :-)

Vaše oblíbené víno / vinařství v Maďarsku? Zkoušíte jejich věci, ať už jen nárazově nebo vyloženě systematicky?

Komentáře používají Disqus