úterý 8. ledna 2013

Pivní rozmanitost v novém a Nelson Sauvin

pivni_rozmanitostKrom různých větších a menších strastí je život plný i drobných radostí. Kupříkladu včera mne velmi potěšilo, že otevřela Pivní rozmanitost na Vinohradech (web), na nové adrese Korunní 106 nad klubem HooDoo. Okolo chodím každý den z práce, což bude jisto jistě znamenat vyšší přísun zajímavých piv do naší domácnosti. V kombinaci s obrovskými nakoupenými zásobami vína mám obavu, že letos dovozce nákupy potěším ještě o kus méně :-) Pivní rozmanitost je asi můj nejoblíbenější zdroj zajímavých piv z naší domoviny i celého světa, na nové adrese bude stejný sortiment jako na Žižkově (s Nomádem, Matuškou, Kocourem a pár dalšími pivy vždy pěkně nachlazenými). Na čepu včera tři různá piva (můj oblíbený domácí Nomád Easy Rider APA, dánský Mikkeller Texas Ranger chilli porter se sušenými nakuřovanými chilli papričkami a Camba Bavaria Ferebeer american strong Dark Ale), ale postupně jich bude víc, dnes už čtyři. Ale především je tam prostor s několika stoly a posezením. Kompaktní prostor Žižkova lidi stlačoval k sobě a silněji socializoval, tohle ale bude zase o kus pohodlnější. Zatím tu nemají suroviny pro domácí vaření piva, ale i ty se sem ze Žižkova, který zůstane v provozu zhruba do konce ledna, přesunou. Otevíračka nového prostoru mi vyhovuje (byť začínat už v tři jako na Žižkově by nebylo od věci),  po-čt 17 – 22 a pá-so 17 – 23 s velkým otazníkem zda zavřou, v tu dobu to stejně zuří v klubu dole).

pivni_rozmanitost_venkudnes_na_cepunabidka_pivalahve_chlazenepivni_rozmanitost_hoodoo

nomad_karelJelikož kupa lidí teď volí Karla, udělal jsem totéž a na oslavu otevření staronového podniku ho zvolil. Karel je Česká IPA z pivovaru Nomád, svrchně kvašený nepasterovaný nefiltrovaný pale ale chmelený za studena (Žatecký poloraný červeňák, Kazbek, Agnus, Sládek). Moc příjemná vůně, ovocná do hořkých grepů, kořenitost. V chuti příjemně plné, citrusové s grepovou hořkostí, pěkně kopíruje vůni, delší, s fajn řízem a bezva pitelností. Povedená IPA prostě.

tap_x-Mein_Nelson_SauvinA podělit se chci i o další zajímavé pivo, byť tohle už v sortimentu myslím není. Je jím Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin Limited Edition 2012, druhá šarže moc zajímavého speciálu vařeného v mém oblíbeném pivovaru specializovaném na pšeničná piva. Jde o pšeničný doppelbock, který je zajímavý použitím jejich tradičního chmele v kombinaci s aromatickým novozélandským Nelson Sauvin. Ten má dodávat některá aromata podobná novozélandskému a dnes již slavnému Sauvignonu blanc, proto tohle jméno. Samotné pivo je v efektní těžké sedmičce (ve které probíhá i druhotné kvašení), která připomíná některé starší lahve na šampaňské, každá láhev číslována (moje 49713). A navíc s upozorněním, že má archivační potenciál, což je pravda (měl jsem to pivo ještě nějakou dobu nechat ležet, po pravdě, ale měl jen jednu láhev). Medově nazlátlá barva, zakalená, pěkná pevná pěna. Sladší bohatě ovocná vůně, angrešty, hrozny, lehce tropické ovoce a med, kořenitost směrem hřebíček a sladové tóny. Hutnější a kulatější v chuti, sladová sladkost vyvážená příjemnou hořkostí, poměrně silné, svíravější ovocné a herbální tóny, docela dlouhé. Moc zajímavé, ale volá po spojení s jídlem (nějaký ovocný dezert možná, meloun obalený v parmské šunce, …), samostatně je to pro mne drobátko únavné pití :-)

Komentáře používají Disqus