čtvrtek 20. prosince 2012

Obsese objednávkami, šumivé rosé, Hobit

tissot_chardonnay_2010Můj milý deníčku, včera jsem zjistil, že mám na cestě čtyři objednávky vína. Je to obsese! Takže si rovnou dal předčasné novoroční předsevzetí, že nejméně do konce ledna nic nového nekoupím. Zas to nebudu přehánět, že jo, hezky postupně. Sice jsem to večer rovnou málem porušil, po lahvi fantastického základního Chardonnay 2010 od Stéphane Tissota (šťavnaté a dokonale pitelné, udělané bez výrazné oxidace ale přesto s tou štiplavou pikantností Jury a skvělou mineralitou, vyvážené a charakterní při ceně okolo deseti éček) málem zkusil objednat celou bednu. Naštěstí už není :-)

brundlmayer_roseLoni touhle dobou jsem byl naprosto nadšen z ročníkového sektu od Bründlmayera, nyní vyzkoušel Bründlmayer Brut Rosé (bez uvedení ročníku). Odrůdově Pinot Noir, Zweigelt a St. Laurent (Svatovavřinecké), vinifikováno separátně, jde o stejný základ jako pro jejich běžné rosé. Jako tiché víno lahvují ty výraznější věci, lehčí a živější část jde na sekt, klasicky kvašený v lahvi. Víno má zajímavou barvu čajové růže, lehce do oranžové, a výrazně perlí menšími až středními bublinkami. Ve vůni čisté, poměrně výrazněji sladce ovocité do třešní a lehce lesního ovoce, tóny lahvového zrání. Suché, ovocité, příjemné a hezky postavené, kyselin dostatek, ale chybí tomu trochu „drive“ a větší živost, je to takové… poměrně přímočaré, nemá to něco navíc. Jde o fajn růžové bubliny, ale za 20€ nestojí (za to koupíte dva fajnové crémanty a už i růžové Champagne). A nebo je to tím, že u první lahve jsem neměl žádná obrovská očekávání a u roséčka už ano? Každopádně jsem teď naskladnil hromady šumivek, několik z i Čech a Moravy, takže tématu se budu dál věnovat. Možná vás to nezajímá tolik jako mne, ale co naděláte… tohle je blog a ne obecný vinný portál :-)

hobiti_vinoTakže se mohu podělit třeba o dojmy z Hobita! :-) Roky předtím, než jsem začal páchat tenhle web, věnovat jsem spoustu času, v podstatě na denní bázi, stránkách o filmu Pán prstenů. A do dnešních dnů (spolu)organizuji každoroční setkání fanoušků díla J.R.R. Tolkiena, TolkienCon. Přiznejme si, že LOTR web měl trochu větší návštěvnost než Jižní svah, ve špičkách to překročilo i deset tisíc lidí denně. Možná kdybych tu psal jen o Lídlu, sžíravé kritiky na restaurace a podobně, tak to i zde na podobnou návštěvnost dostanu, ale to se mi nechce. Každopádně Hobit… spousta lidí ho kritizuje, v mnoha ohledech právem. Ale mně se to líbilo, nejen díky nostalgické náladě kterou vyvolal. Kompletní „recenzi“, takovou dost neformální, najdete na mém starém pánoprstením webu. Časy dávno minulé, těch vzpomínek…

Komentáře používají Disqus