středa 31. října 2012

Čechy opomíjené, biodynamika pro odpůrce, čtení na dlouhé večery

ceska_vinaDokončuji teď článek na téma vinařské oblasti Čechy pro hospodářky, zase taková ta dvoustránka spíše s nějakými obecnými informacemi a důvody, proč se zrovna o tahle vína zajímat. V článku apeluji na konzumenty, aby vínům z Čech dali šanci, pili je častěji. Včera večer jsem si ověřoval některá vína, u kterých uvažoval o doporučení k nákupu (zase jeden článek, kdy jsem utratil za výzkum více než dostanu za text :o), a uvědomil si, jak sám málo česká vína piju. Jistě, mnohanásobně častěji než běžný konzument vína v ČR, ale stejně málo. A není to jen komplikovanější dostupností (+ teď dvěma problematickými ročníky, kvalitou či množstvím připraveného vína), ale… čím ještě? Blbej jsem! Z trojice Žernosek na fotce mne nakonec bavil nejvíc asi moc pěkně udělaný a již trochu uleželejší pozdněsběrový Ryzlink rýnský 2009 z vinice Pod Lovošem, takový trochu alsaský v projevu, ale i Tramín stejného ročníku a místa původu byl výtečný (byť trošku kyseliny navíc by mu neuškodilo), aromatický, výrazný, zajímavý. Výběrový Pinot Noir 2009 (Slaný, Ovčáry) takový… normální, trochu přezrálejší ve vůni, ale velmi slušně postavený v chuti. Cuvée 12 od Krause se od lahvování dost zlepšilo, ze začátku mne moc nebavilo, ale teď je to hodně slušné základní víno na „jen tak“ pití, s hezky výraznou českou kyselinou. Kdy naposledy jste měli víno z Čech vy?

Biodynamické ≠ divné víno. Jistě, vinařství připravující různé speciality a úlety budou zároveň biodynamiky s větší pravděpodobnější, než vinařství zaměřující se na běžná spotřební ovocitá vína. Ale mnohem více biodynamických vinařů dělá prostě a jen výborná vína, špičkové představitele těch kterých odrůd či míst původu, aniž by byla nějak úchylná. Neustále narážím na předsudek, který klade rovnítko mezi vína výrazně oxidativního charakteru a biodynamiku, mezi biodynamiku a nesmyslně vysoké ceny, mezi jinakost až divnost a biodynamiku. Příkladů pro toto lze nalézt spoustu, ale snad ještě více je jich pro opak. I proto jsem se rozhodl uspořádat ochutnávku, jejímž cílem je tohle vnímání narušit. Určena je především těm, kdo mají s biodynamickými víny spíše hodně rozporuplné až špatné zkušenosti a chtějí si je napravit (snad se mi to povede), spíše než už nadšencům pro tento vinařský směr (kterým účast samozřejmě zapovězena není). Netvrdím, že součástí nebudou i nějaká ta vína projevu poněkud netradičního, ale základ by měla tvořit spíše výtečná terroirová vína z různých koutů Evropy, navíc i biodynamická (pokud možno certifikovaná, ale nejspíše i vína připravená v rámci této filozofie ale bez oficiálního štemplu). Termín ochutnávky ještě nebyl stanoven, předběžný zájem o účast můžete vyjádřit registrací a já se určitě ozvu s detaily časem :-)

biodynamicke_presnidavkyBiodynamické, Demeterem certifikované, dětské přesnídávky. Předpokládám, že nebudou oxidativní ani nijak jinak divné, ale jen připravené z kvalitního ovoce a zeleniny. Sice většinou baštu pro dítě připravujeme doma sami, ale tyhle jsme prostě museli vyzkoušet…

wine_grapes

Vánoce v předstihu mi připravil balík, který dorazil před pár dny. Jeho obsahem bylo monumentální dílo Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours (Amazon US, Amazon UK). Název myslím obsahuje vše důležité, je to o odrůdách, jejich původu, projevu v různých místech a stylech vín. Obsahuje nejnovější poznatky z analýz DNA a dalších výzkumů, nové i všechny již dříve známé informace hezky na jednom místě, pěkně udělané vývojové stromy, obrázky jednotlivých odrůd a tak. Ideální referenční příručka když něco konkrétního hledáte, při váze a velikosti to na běžné čtení v posteli (o MHD nemluvě, tohle sebou teda netahám) zrovna moc není. Zatím jsem se probral jen pár odrůdami (asi tušíte, u kterých jsem začal), ale už teď jsem nadšen. Pokusím se o nějaké detailnější představení časem, tohle berte spíš jako upozornění na „zásadní“ novou knihu na trhu.

wine_grapes_strom

Komentáře používají Disqus