pátek 31. srpna 2012

Zweigelt od Krachera a gruzínské Saperavi

kracher_zweigelt_2009Počasí se zhnusilo, tak si dáme dvě červená. Už dříve jsem tu psal o červeném z vinařství Kracher (web), které se jinak proslavilo spíše svými slaďáky. Do rukou se mi teď dostalo jejich burgenlandské Zweigeltrebe 2009. Burgundská láhev, kovová záklopka a celokorek. Zajímavá poutavá viněta, jednotlivé tečky mají různé odstíny a jsou provedeny jako parciální lak. Ambaláž působí draze, ale jde o víno za deset éček už maloobchodně ve vinotéce (třeba síť Wein & Co.). Višňová barva a také vůně červeně peckovinová, svěží, trochu s tóny rozmáčklé pecky. V chuti mladé, středně plné a dobře postavené vyvážené víno, šťavnaté, ovocité, výtečně pitelné. Je tam taková „pinotová masitost“, vůbec mi to trochu evokuje červenou burgundu a baví. Ležení ve dřevě (fermentace a zrání 12 měsíců v dubu) znát ve stavbě vína i lehce čokoládové lince v pozadí. Sympatické pití, nic složité ale potěší a na stole vypadá hezky :o)

teliani_mukuzani_2006Jako dárek z cesty do Gruzie mi doma skončilo Teliani Valley Mukuzani 2006, suché červené od tamního asi nejznámějšího producenta (web), z oblasti Kachetie (ale připraveno v moderním závodě narvaném nejnovější technologií z Itálie, žádné zakopané amfory). Mimochodem Gruzie je často označována za kolébku vína a jedno z prvních míst, kde se připravovalo. Zda byla úplně první samozřejmě nevíme, ale ono označení kolébou (Cradle of Wine) teď smí exkluzivně na lahvích používat a mají k tomu dokonce promo video. A vůbec se teď hodně snaží, po problémech (zákazu prodeje) s odbytem v Rusku se snaží najít jiné trhy. Sledujete nárůst počtu vín z Gruzie dostupných u nás? A víte, že Dobrá vinice bude začátkem září zakopávat ve vinařství kvevri, tradiční amfory na zpracování vína známé právě z Gruzie? Ale zpět k vypité lahvi...

Víno he připraveno z tradiční odrůdy Saperavi (Mukuzani je oblast, vlastně apelace v rámci Kachetie) a vyzráváno v dubových sudech rok (pod vinařství spadá i podnik na výrobu sudů). Pěkná těžší láhev, slušný korek. Poměrně tmavá barva. I vůně evokuje spíše tmavší ovoce, lesní, jsou tam jasné známky delšího zrání v lahvi. Něco kořenitých tónů, trochu divočejší, jižněji zralé, solidní kousek. Suché, slušné kyseliny, dobrá délka. Tříslo spíše uhlazené, sladší ovoce a kořenitost, přístupné, dobře pitelné. Na mne takové trochu „umělé“, ten Kracher působil u kus přirozeněji, ale rozhodně víno dobře připravené které spoustu lidí osloví. U nás Teliani Valley prodávala firma Gedevani, v jejich současném sortimentu už je nevidím.

Komentáře používají Disqus