čtvrtek 16. srpna 2012

Steven Seagal a víno, Julia Child & Mr. Pérignon

Seagal_vinoDnes ještě trochu navážu na včerejší zápisek o světě vína z pohledu nadšenců, tentokrát okem… jiných konzumentů :-) Zkuste si představit vzhledem hodně osmdesátkový televizní pořad, ve kterém vás do tajů vína, od otevírání láhve po párování s pokrmy, zasvětí Steven Seagal, Whoopi Goldberg, „Robocop“ Peter Weller, Kelly LeBrock a několik dalších celebrit. Přihoďte k tomu maître d' a sommeliéra vyhlášené oldschoolové restaurace, lehce křečovité herecké výkony, pár lahví ze staré dobré Francie i z USA a k tomu všemu též nějaké ty praktické a fakticky správné informace. Že je to příliš bizarní nápad a něco takového si ani představit nedokážete? Není nic snazšího, prostě se na celý pořad rovnou podívejte! Pokud nemáte hodinu času navíc, tak restauracím věnovaný blog na San Francisco Chronicle pár vypečených scén vybral. Video, podobně jako dříve linkovaná desetidílná série „How to Handle a Wine with Hugh Johnson“ z roku 1984, krásně ukazuje, kam se svět vína za těch pár let posunul. A jakým vývojem prošel styl natáčení gastronomických pořadů.

Hodí se to, protože včera by oslavila sté narozeniny slavná Julia Child, jejíž kniha o francouzské kuchyni, a následný pořad o vaření v americké televizi, celou tuhle scénu výrazně ovlivnila. V jejích pořadech vína nechyběla, ovšem sklenka pozvedávaná na závěr skutečnosti obsahovala jen obarvenou vodu. Ale v soukromí prý měla slabost pro Château d’Yquem, milovala bílé burgundské (Chablis především) ale dala si i červený Gevrey-Chambertin, byla dokonce členkou La Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Ovšem nezavrhovala ani Bordeaux, speciálně pak Château Palmer, Château Lafite a také Ausone.

Možnost dovolit si prestižní víno je už pěkně dlouho klasickou ukázkou prsení se ve společnosti. My nadšenci se možná pídíme po obskurních specialitách, ale zlatá mládež chce Dom Pérignon. Pokud tohle šampaňské toužíte vyzkoušet a cena vám přijde prohibiční, jistě vás potěší blog Rich kids of Instagram, jehož autor sbírá fotky z téhle foto-komunitní sítě, ve kterých se právě bohatá mládež předvádí. Setkat se můžete s opravdu „zábavným“ účtem za velké formáty z jedné americké restaurace… na množství šampaňského mi přijde coca-coly a nealka obecně trochu málo. Nebo třeba se svéráznou formou servisu slavných bublin. Inu proč ne! :-)

domucet

Komentáře používají Disqus