pondělí 9. července 2012

Dvě maďarská s pozvánkou na degustaci

kiss_gabor_merlot_2008Prázdniny jsou v Praze na degustace významně slabší než zbytek roku (ale zase těch akcí na Moravě…), byť letos je nabídka o trošku širší než dříve. Kupříkladu příští pondělí, 16. července, dorazí Kiss Gábor, dost zajímavý vinař z maďarské oblasti Villány, a ve Viničním altánu představí průřez produkcí. Kiss Gábor je zodpovědný i za vína většího podniku Matias, to je jeho hlavní zaměstnání, ale paralelně připravuje i své vlastní kousky. Jak to jde skloubit, a hlavně další detaily o vinařství, doufám prozradí už osobně. Vinařství má v sortimentu jak klasické maďarské odrůdy, tak i „nekonfliktní“ známé mezinárodní. Právě jednu takovou jsem od nich ochutnal jako první, ve sklence skončil Kiss Gábor Merlot 2008 :-)

Víno bylo v těžké lahvi (navíc obalené papírem, celé to působilo draze), s kovovou záklopkou a kvalitním korkem, viněta taková poměrně moderní. Až se divím, že při podobné ambaláži nemají pořádný web, jen tohle. Temná rudá barva, v lahvi vysrážený depot. Vůně poměrně silná, tmavě ovocitá, přezrálé ovoce jako třešně, trochu znát alkohol, již i naleželejší tóny. Suché, silné, s výraznějším tříslem a na takhle jižní oblast i kyselinou, přes poměrně sadistický alkohol 15 % nijak přehnaně hutné v chuti a dobře pitelné, slušná dochuť, dobře zakomponované dřevo. V žaludku ale zahřeje dost :) Celkově jsem z toho měl celkem „tradiční“ dojem, manželka naslepo dokonce tipovala už trochu nazrálejší Bordeaux normálního ročníku. Nic vyloženě zásadního, ale seriózně udělané červené. Dost se těším, a doufám že na degustaci bude, na jejich kadarku a frankovku.

Olaszrizling_2010_Somloi_Apatsagi_PinceA u vyššího alkoholu zůstaneme, tentokrát ve víně bílém, kde ho snáším typicky mnohem hůře než u červeného :-) Před pár dny, byť vyloženě osvěžení v těchhle parných dnech to nebylo, jsem otevřel Olaszrizling 2010 ze Somlói Apátsági Pince (dovozce Vinorum, na webu mají o vinařství dost informací), tedy vlašák od zajímavého producenta (teď celkem sbírá různá ocenění) ze Somló. Už jsem se tu zmiňoval o jejich furmintu, tohle jde podobným směrem. Protáhlá láhev, záklopka plast, slušný celokorek, graficky dost jednoduchá viněta. Spontánně kvašeno, minimálně den na slupkách, deset měsíců zrání ve dřevě. Alkohol 14 %, připraveno jen 515 lahví. Efektní tmavší zlatá barva. Efektní, vrstevnatá a komplexní vůně, kde dominují sladké vyzrálé hrozny a luční med, k tomu se přidávají kořenité tóny a mineralita. Po několik dní v otevřené lahvi, kterou jsem postupně dopíjel, si vůně držela tento charakter a měnila jen v detailech a odbočkách hodných zkoumání. Suché, silnější, parádně postavené víno, skvělá kyselina, alkohol překvapivě dobře skrytý a, společně s troškou zbytkového cukru, pouze dodávající hutnost a teplo v dochuti, medové, kořenité, výtečné! Dost často mi bílá s podobně vysokým alkoholem nesedí, postrádají eleganci a bývají utahaná, ale tohle je vzácně vyvážené. Parádní záležitost a ideální kousek do nějaké slepé degustace našich vlašáků třeba z Pálavy :-) Při psaní jsem si kontroloval vinětu a čichl k několik dní prázdné lahvi, voněla jako černý čaj s medem a citronem.

Komentáře používají Disqus