pátek 13. července 2012

Dobrá vinice v potoce aneb táborový zápisek

dobra_viniceNěkolik uplynulých dní, tentokrát tedy bohužel žádné dva týdny, jsme strávili pod stanem na Šumavě. Sebou jsem si přivezl třeba pár lahví z Dobré vinice a chladil je tradičně v potoce. Národní park 2010 je sympatické pití, letní, svěží, přímočaře jednoduché, přirozeně pohodové, s trochou krémového projevu z ležení na kvasnicích. Taková bomba, jako byla devítka, se tentokrát bohužel nekoná, ale fajn víno to je. Kambrium cuvée 2010 je o znatelný kus serióznější a plnější kousek, výraznější, krémový, minerální, pěkně postavený a přitom stále živý a krásně pitelný. Májový ryzlink 2009 dozrál do výrazně minerální fáze, vína suchého, intenzivního, voňavého, šťavnatého, již jen s mírnou perličkou, hodně zajímavého. Zmizlo nejrychleji, možná je to i korunkovým uzávěrem a nemožností víno zpět zašpuntovat :o)

udirnaLetos na táboře vznikla improvizovaná udírna (zde ještě bez doladěných detailů). Teplotu kouře měřila digitální sonda, ale regulace zatím žádná :-) Myslím, že by to mohlo posloužit spíš na decentní ovonění některých surovin než pořádné uzení, ale i tak. Každopádně to bude chtít zapracovat na použitém dřevě, úvodní experiment (cílem byl spíš otestovat funkci než co jiného) se zauzením buřtů olší dopadl… řekněme zajímavě. Naštěstí snad bude k dispozici třešeň a to je jiná liga! :-)

borsc

Pokaždé, když doma zpracováváme maso, tak různé zbylé kosti a odřezky zamražujeme. Jednou za čas celou tu kupu masa ze všech možných tvorů hodíme do hrnce a uvaříme, vznikne z toho základ na hodně intenzivní boršč. Z téhle variace, ač tam byla jiného maso opravdu hromada, asi nejsilněji vylézal štych, který tomu dal kousek skopového.

jeseter

A domů jsem si dovezl tohohle krasavce. Pochází z pstruhařství Mlýny, o kterém jsem tu už dříve psal, jejich ryby nakupuji nejen při letních táborech, ale i na trzích v Praze. Tenhle podnik si právě prochází těžkým obdobím kvůli výsledkům jejich pstruha v dTestu. Jejich ryba totiž dopadla úplně nejhůř a obsahovala kde co. Mlýny se poměrně aktivně brání, na jejich webu to lze sledovat. Celkem jim důvěřuji, ostatně jsme u nich před pár dny nakoupili pstruhy a siveny pro celý tábor a ani u jesetera jsem neváhal. Ale jak to vše dopadne mne samozřejmě dost zajímá…

ohen_teepee

A jak trávíte dovolenou vy? Oblíbený recept na boršč? Nebo ho snad děláte jako někteří naši „šéfkuchaři“? A co recept na jesetera?

Komentáře používají Disqus