středa 28. března 2012

Živé víno od Korábů z nové degustační galerie

korab_rr-sg_surlie_2010Cestou z pikniku v parku jsem okukoval novou vinotéku otevřenou hned u hlavního vrchního vchodu do Gröbovky (Havlíčkových sadů) z Rybalkovy ulice, pro návštěvníky degustací ve Viničním altánu je to ten s dětským hřištěm po pravé straně. O pár dní později tam i vlezl a překvapil mne veliký sklepní prostor s vysokými stropy, dost efektní. Projet sortiment úplně nebyl čas, ale mělo by to fungovat jako jakási degustační vinná galerie, tedy trošku jinak než klasické podniky. Padesátka vín z Čech a Moravy je připravena k ochutnání před nákupem, můžete si zaplatit i za vyloženě degustaci. A také posedět s celou lahví na zahrádce nebo koupit něco vychlazeného do parku. Expozice dalších padesáti vín ze světa se připravuje a snad otevřete za pár dní (vypadá to, že budou mít i Domaine Gros z Minervois, expanzi jedné z nejlepších vinařek Burgundska do jiné části Francie). Gröbovka je čím dál zajímavější vinnou destinací! :-) Prochutnat ČR se chystám, zatím jsem jen projížděl viněty, ale pár kousků mne docela lákalo (jen ten čas). Nakonec jsem odešel alespoň s lahví nového sur lie od Korábů…

wine_gallery_grebovka

Pokud si pamatujete, tak jsem tu asi více než jednou psal o jejich nesířeném sur lie vlašáku, nejvíce v článku Koráb plný netradičního skvělého vlašáku. Hodně mne bavil a užíval jsem si ho dlouho, zklamala mne vlastně až poslední láhev před pár týdny, už zlomená (a navíc měla plastový špunt, oproti korkům u všech ostatních dříve, což jsem příliš nepochopil). Vinařství Koráb Ryzlink rýnský + Sauvignon 2010 zemské (původ hroznů Boleradice, trať Psinky) je jakousi novou inkarnací mého dřívějšího oblíbence, kvašeno spontánně a vyzráváno sedm měsíců na kalech v akátovém sudu za pravidelného promíchávání a stáčeno bez filtrace a přidané síry přímo do lahví.

korab_rr-sg_surlie_2010_sklenkaVýraznější žlutá barva, kalnější (jde nechat usadit a nalévat opatrně, pokud vám vadí, ale dokonale čiré nebude nikdy a má to tak být), spousta bublinek. Divočejší vůně, kde první dojem evokuje kvalitní cider s přídavkem citrusů. Kvasničné, zemitější třapino-peckové tóny. Ovocité tóny, živost, fajn. Suché a krásně živé v chuti, perlička, lehčí a jemnější, šťavnaté s bezva kyselinou, spíše jednodušší stavba, ale zase snadno pitelné až vyvolávající chuť to mít v karafě a popíjet na zahradě ve větším. S usazeným sedimentem je projev jemnější, s rozmíchaným o trochu divočejší (ale není to tak velký skok jako u Garganega sui lieviti, kde se ovšem taky jedná o pořádnou dávku přímo kvasničných kalů). A tako to nemá takové koule jako starší vlašák, ale stále jde o dost sympatické pití (a zase má plastový špunt, který mne nevím proč u tohohle typu přírodních vín prostě dost odpuzuje, to už raději šroub teda). Klidně bych naskladnil další lahve na léto, byť by samozřejmě záleželo na ceně, pocitově trochu podobný (resp. obě vína bych otevíral při podobném rozpoložení) zážitek mi poskytuje můj oblíbený Národní park z Dobré vinice (trochu v duchu devítky pro bude zase jedenáctka) a tohle by muselo stát o něco méně (ve vinotéce byla základní cena 229,- Kč, dá se sehnat v maloobchodě i o 40 – 50 korun levněji a cenu u vinaře neznám).

Komentáře používají Disqus