úterý 13. března 2012

Schoenenbourg vůni, chutí, obrazem i hmatem

Schoenenbourg_Grand_CruVelké putování po Grand Cru vinicích Alsaska pokračuje čtvrtou zastávkou, kterou se stala velká slavná poloha Schoenenbourg, oblíbená i pro to, že přiléhá k obci Riquewihr, jedné ze zásadních alsaských turistických destinací. Degustaci opět pořádal pan Matějka v duchu předchozích akcí, seznámení s vinicemi KastelbergEichberg a Pfingstberg. Další kamínek (i doslova) do sbírky. K závěru se zdaleka neblížíme, ještě nám jich zbývá 47! Následující řádky přiblíží nejen vlastní vinice, ale i jedenáct různých vzorků, povětšinou ryzlinků, od deseti vinařů. Co jsem si o Schoenenbourgu odnesl? Že jde, alespoň při tomto výběru producentů, pocitově o „důraznější“ polohu, většina vín jela spíše výrazným a intenzivnějším stylem než nějakou jemnou elegancí. Ale třeba si z mých poznámek uděláte závěr jiný :-)

Nejprve tedy detaily k vinici, opět si vypůjčím text od pořadatele: „Schoenenbourg v pozdním podzimu, když převládají na vinicích hnědé barvy, vypadá jako veliké spící zvíře s hlavou schovanou v lesích pohoří Vogézy. Je to rozlehlý svah, který se nachází v centrální části alsaské viničné oblasti. Jeho nejvyšší pasáž, kde jsou vinice velmi příkré, se svým úpatím takřka opírá o hradby Riquewihru, který je jedním z nejnavštěvovanějších historických městeček Alsaska. Tato část svahu je orientována jižně a její nadmořská výška je 265 až 380 metrů. Směrem na východ je znatelný zlom, odkud je svah orientovaný jihovýchodně a postupně se snižuje směrem k spodním domům vesnice Zellenberg, jejíž historické jádro stojí na protějším kopci. V celkové rozloze Schoenenbourgu, která je 53,40 ha, lze rozlišit v geologickém podloží dva celky. Na západě nad Riquewihrem se pod jílovo-slínitou půdou, velmi dobře propustnou díky příměsi pískovcové suti, nachází slín, dolomitický vápenec a sádrovec, tenké vrstvy štěrku, křemičité vogézské pískovce a vápencové sedimenty bohaté na zbytky skořápek mořských živočichů. Na východě, pod Zellenbergem, je podloží převáženě slínito-vápencové. Z vinných odrůd je tu králem Riesling, obdivuhodné výsledky dává i Pinot gris. Shoenenbourg je známý už ve středověku. Od 16. století jeho vína slavila úspěch ve všech zemích severní Evropy. Roku 1663 velký švýcarský kartograf Merian napsal: „Schoenenbourg, kde roste nejušlechtilejší víno této země...“ Ve své době tu vlastnil několik vinic Voltaire. Vína Schoenenbourg Grand Cru mají vynikající potenciál archivace, která pomáhá rozvinout bohatost a sílu jejich aromat. Zdejší mikroklima podporuje produkci vinných skvostů kategorie Vendanges Tardives a Sélections de Grains Nobles.“

Frederic_Engel_Riesling_Schoenenbourg_2010Vincent_Stoeffler_Riesling_Schoenenbourg_2010Vincent_Sipp_Domaine_Agape_Riesling_Schoenenbourg_2009

Fréderic Engel (Riquewihr) Riesling Schoenenbourg 2010 na úvod. Mladičká, sevřenější vůně, květinové tóny, ovoce do meruňky, dost fajn mineralita. Vůně taková trochu plachá, moc se nechce předvést. Chuť oproti tomu o dost důraznější, suchá, čistá, parádní výrazná kyselina a mírný zbytek cukru, moc pěkně postavené, dobrá dochuť. Tohle bude hodně dobré, ale chce ještě nějakou dobu ležet.

Domaine Vincent Stoeffler (Barr) Riesling Schoenenbourg 2010 pochází z bioprodukce se sklony k biodynamice. Až nazlátlá výraznější barva. Výraznější, hutnější aromatika, sladší krémová ovocitost, zřetelné ležení na kalech a vliv velkých dřevěných sudů. Zemitější tóny, kouř, těžší zvláštní květinová aromata… víno se mění, provokuje, je komplexní, svérázné, hodně zajímavé. V chuti suché, silné, výrazné strukturované bílé. Moc fajn kyseliny, délka, stavba. Chce se rozležet, zatím je tam hodně patrné to delší ležení na kalech, ale má to obrovský potenciál. Pro mne asi víno večera. A vinař, který mne bude do budoucna zajímat.

Vincent Sipp Domaine Agapé (Riquewihr) Riesling Schoenenbourg 2009 přinesl klasičtější projev, víno již trochu naleželejší, mix květin a ovoce, náznak barev & laků, mineralita, složitější vrstevnaté. Suché, silné, hutnější kulatější sladce ovocité v chuti, uhlazenější, delší, kyseliny poměrně zkrocené ale dostatečné, bohatší „moderní“ projev. Vše na svém místě, parádně připravené, tohle se bude líbit mnohým. Mně tam chybělo nějaké vzrušení a možná po pravdě i trochu víc kyseliny.

Bott_Geyl_Riesling_Schoenenbourg_2009Cave_Vinicole_de_Hunawihr_Riesling_Schoenenbourg_2008Edmond_Rentz_Riesling_Schoenenbourg_2008

Domaine Bott Geyl (Bebleinheim) Riesling Schoenenbourg 2009 je opět bioprodukce. Zlatavá barva. Vápenitě minerální vůně, sušené květiny, kozí sýr, citrusy… trochu funky, víno se záhy ve sklence zavřelo a bylo třeba ho nutit vůbec něco předvést. Tohle chce opět dost času. V chuti suché, silné, mladé, strukturované, dlouhé, hodně dobře udělané. Ale sevřené, odkorkováno v hloupé životní fázi.

Cave Vinicole de Hunawihr Riesling Schoenenbourg 2008 byl jediný představitel vína z družstva. Naleželejší vůně, medové tóny, bylinky, trochu barvy & laky, celkem fajn nekomplikovaná klasika na vrcholu. Suché, kyseliny, krémovější ovoce, pěkně pitelné, trochu disharmonické v závěru. Na Grand Cru trochu obyčejnější pití, ale jinak v pohodě.

Edmond Rentz (Zellenberg) Riesling Schoenenbourg 2008 byl bohužel korkáč.

Pierre_Sparr_Riesling_Schoenenbourg_2007Bott_Geyl_Riesling_Schoenenbourg_Botrytis_L-Exception_2006Schoenenbourg_teroir

Domaine Pierre Sparr (Sigolsheim) Riesling Schoenenbourg 2007
měl zlatavou barvu a velmi efektní naleželou bohatší vůni. Bylinky, barvy & laky, podhoubí, komplikovanější, vrstevnaté, vše velmi elegantní a krásně poskládané. Suché, čisté, s parádní výraznější kyselinou, uleželé, složitější. Bylinky, delší, hodně fajn. Má dvojka ten večer. A trochu mne mrzí, že je pan Matějka už běžně nedováží (ve firmě se změnil majitel a pocitově mu už tolik nesedí), jejich základní Riesling Sélection mne vždycky moc bavil a na některé Grand Cru vzpomínám se slzou v oku…

Domaine Bott Geyl (Bebleinheim) Riesling Schoenenbourg Botrytis L´Exception 2006 opět bioprodukce. Měděno-zlatá barva. Intenzivní, sladší efektní vůně do žlutého ovoce, hrušky, mírně těkavka, zajímavější složitější tóny. Silné, výrazné, alkohol a zbytkový cukr, kyselina tam je a bojuje odvážně, delší, dobře postavené, uhlazenější, dost fajn sladké.

Dopff_au_Moulin_Pinot_Gris_Schoenenbourg_2009Marc_Tempe_Pinot_Gris_Schoenenbourg_2003Jean_Becker_Gewurztraminer_Schoenenbourg_2005

Dopff au Moulin (Riquewihr) Pinot Gris Schoenenbourg 2009 byl v pohodě, ale mám k němu podezřele krátké poznámky. Ovocité, čisté, nasládlejší, slušné ale obyčejnější.

Marc Tempé (Zellenberg) Pinot Gris Schoenenbourg 2003 je nefiltrovaná, nemanipulovaná biodynamika. Tmavá barva, hutné ve sklence. Efektní, komplexní výrazná vůně, žluté ovoce, poměrně jasně dubové sudy a navíc vypálené, hodně se mění a rozvíjí. Sladce ovocné, hutné v chuti, silné, ovoce, drahé dřevo, káva, délka. Na jednu stranu trošku „dubové monstrum“, na druhou ta surovina s dřevem bojuje odvážně a výsledek není nezajímavý. Ale můj oblíbený styl také ne. Každopádně víno docela rozvířilo debatu.

Domaine Jean Becker (Zellenberg) Gewürztraminer Schoenenbourg 2005 je další bio(dynamik) do sbírky. Klasické voňavé do těžších květinových tónů, liči, příjemné, vrstevnatější. Nasládlejší v chuti, dobrá kyselina, delší, dobře pitelné a hezky postavené. Slušný tramín, ale zase mi tam chybí… něco navíc :-) Ale jen kdyby jich takhle vypadalo víc.

Schoenenbourg_korky_zaklopky

Jen pro zajímavost, protože jsme to na degustaci řešili, níže hodnocení posledních ročníků v Alsasku podle několika zdrojů. Jde samozřejmě jen o hodně hrubý pohled, který hází do jednoho pytle vína suchá, botrytické sběry a crémanty (někteří vinaři uvádějí ročníkové tabulky zvlášť na sladká, suchá a typické alsaské odrůdy, třeba Hugel & Fils; Jancis Robinson místo čísel uvádí vždy krátký popis specifik) a vůbec. Na některých ročnících se všichni více méně shodnou, ale jinak je rozptyl takový, že vše má ještě menší smysl než bodová hodnocení jednotlivých vín :o)

Robert Parker (web)
2010 – nehodnoceno | 2009 – 79/100 | 2008 – 90/100 | 2007 – 90/100 | 2006 – 79/100 | 2005 – 87/100 | 2004 – 86/100 | 2003 – 82/100 | 2002 – 86/100 | 2001 – 91/100 | 2000 – 90/100

Berry Bros & Rudd (web)
2010 – 8/10 | 2009 – 8/10 | 2008 – 8/10 | 2007 – 9/10 | 2006 – 7/10 | 2005 – 10/10 | 2004 – 7/10 | 2003 – 7/10 | 2002 – 9/10 | 2001 – 5/10 | 2000 – 8/10

Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace (web)
2010 – nehodnoceno | 2009 – 4/5 (předběžně) | 2008 – 4/5 | 2007 – 5/5 | 2006 – 2/5 | 2005 – 4/5 | 2004 – 4/5 | 2003 – 3/5 | 2002 – 3/5 | 2001 – 4/5 | 2000 – 4/5

Wine Enthusiast Magazine (web)
2010 – nehodnoceno | 2009 – nehodnoceno| 2008 – 90/100 | 2007 – 94/100 | 2006 – 88/100 | 2005 – 89/100 | 2004 – 93/100 | 2003 – 89/100 | 2002 – 88/100 | 2001 – 94/100 | 2000 – 86/100

Hugh Johnson Pocket Wine Book (web)
2010 – 8-9/10 | 2009 – 8-9/10 | 2008 – 7-8/10 | 2007 – 6-8/10 | 2006 – 6-8/10 | 2005 – 8-9/10 | 2004 – 6-8/10 | 2003 – 6-7/10 | 2002 – 7-8/10 | 2001 – 6-8/10 | 2000 – 8-10/10

Le Guide Hachette des Vins (web)
2010 – nehodnoceno | 2009 – 15/20 | 2008 – 14/20 | 2007 – 16/20 | 2006 – 12/20 | 2005 – 15/20 | 2004 – 13/20 | 2003 – 12/20 | 2002 – 11/20 | 2001 – 13/20 | 2000 – 12/20

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails