čtvrtek 15. března 2012

Chianti a steampunková vývrtka

Borgo_Salcetino_Chianti_Classico_2009O víkendu jsem páchal špenátové lasagne podle jednoho tradičního receptu, různě se tam vrství nudle, špenátová směs, sýrová směs a bešamel, zábava je to. Výsledek byl spíše průměrný, poprvé se mi to povedlo více. Každopádně co k tomu otevřít jiného než Chianti! :-) Ne že bych jich měl doma na výběr, vlastně jsem zjistil, že se v chladničce skrývá jediná láhev. Borgo Salcetino Chianti Classico 2009. Hrozny původem z Lucarelli v  Radda in Chianti, primárně Sangiovese s pár procenty Canaiolo. Vinařství (společná parta s Aziende Agricole Livon) má v Chianti asi třicet hektarů, z toho třináct vinic. Krom klasického Sangiovese pracují i „moderně“ s merlotem a cabernetem. Tohle Chianti je v zelené bordó lahvi, tenčí kovová záklopka, slušný celokorek. Vůně poměrně výrazná, tmavší ovoce, divočejší až živočišná, pryskyřice. Suché, sladce ovocité v chuti, poměrně dost kyseliny i tříslovin, zatím dost mladé, svíravější, s fajn delší dochutí, sympaticky divočejší. Samostatně v pohodě, ale v kombinaci s jídlem rozkvete a sousta se tím zapíjejí skvěle. Po pravdě ale ani nevím, kde jsem k té lahvi přišel a kolik mne stála (na netu jsem ji našel něco přes tři stovky) :-)

spenatove_lasagne

Víno jsem otevřel obyčejnou číšnickou dvoupákovou vývrtkou, ale kdybych měl mašinu jako na videu níže, určitě bych použil tu! :-) Aneb něco pro příznivce steampunkových kreací…

Komentáře používají Disqus