pátek 20. ledna 2012

Prohlášení o nákupu vína, Parkenstein, kvasinky

vinarsky_zakonNejsem si úplně jist, jak tohle funguje, protože právník nejsem… ale už jste odevzdali prohlášení o nákupu vína za loňský rok? :-) Nové ustanovení § 29 odst. 5 zák. č. 321/2004 Sb. vinařského zákona praví, že „Každý, kdo v kalendářním roce nakoupil rmut, mošt nebo víno, je povinen odevzdat do 15. ledna následujícího roku prohlášení o nákupu ke dni 31. prosince za celý předcházející kalendářní rok.“ :-) K tomuto bodu, a tomu kdo je vlastně každý, se rozepsal na Vinografu Jan Horešovský. Tak nějak bych nečekal, že se něco podobného bude vztahovat i na konzumenty, ale u našich zákonů nikdy nevíte. Do patnáctého už výkaz každopádně podat nestihnu. A že těch nákupů nebylo málo, raději to ani nechci počítat…

Pokud si chcete procvičit angličtinu, a potažmo také francouzštinu, mám tu pro vás tip na výborný článek a jedno video. Na blogu HoseMaster of Wine se objevila báječná třídílná série Parkenstein (1, 2, 3), jazykově už je to trošku náročnější a bez orientace v současných aférách ohledně hodnocení vína se neobejdete, ale jde o hodně vtipné čtení. Francouzsky s anglickými titulky je zase video, které popisuje vyšetřování Maison Verget, podniku obviněného z podvodů s původem hroznů/vína. Poměrně dost drsné a asi za hranicí toho, jak by něco podobného mělo vypadat. Na druhou stranu si člověk říká, že něco z toho by se v ČR rozhodně užilo…

kvasinka_boreticeJedním z nejčastějších témat při debatách o pravdivých, autentických, terroirových (či jak jim chcete říkat, prostě takových těch opravdových a co nejméně zmanipulovaných) vínech jsou kvasinky. Přesněji řečeno zakvášení pouze tím, co přijde z vinice a potažmo je dlouhodobě ve sklepě vinaře. Na tohle téma je dost zajímavá jedna nová zpráva z Nového Zélandu. Tamním vědcům se podařilo prokázat, že v přírodě se vyskytující populace Saccharomyces cerevisiae se na různých místech liší, i v rámci oblasti existují různé podskupiny a podobě. Takže spontánní fermentace asi smysl má :o) No to to trvalo. Asi teď nemá smysl zabíhat do tématu „nikdy nevíte, co ten či onen vinař na vinici vysypal a jaký selektovaný silný kmen vám tam přežívá“ :-)

Komentáře používají Disqus