čtvrtek 12. ledna 2012

Montrachet, whisky v plechu, Prosecco, USA #1 a Čína #5

montrachetWebové stránky www.montrachet.com nejsou nic nového (ba naopak, že jde trochu o relikt minulosti je poměrně patrné), ale stejně jsem si je nedávno s chutí projel. Na webu najdete nejen fotky vinařů, kteří na Montrachetu hospodaří, ale i mapku, která ukazuje, kde má kdo keře. Jen si to představte u nějaké zásadní vinice na Moravě (třeba Železná nebo jiná „legendární“ poloha). Úplně vidím ty paranoidní reakce, jako že komu něco podobného veřejně dostupného (tj. ne zahrabáno kdesi v databázích úřadů) slouží a podobně :-) Třeba se časem něco změní. Zrovna u Pálavy momentálně dochází k přípravám asi nejpřísnějšího a jasně definovaného VOC, které by se mělo týkat jen pouze hodně úzce vymezeného území a jediné odrůdy, Ryzlinku vlašského. Tak třeba přijde i s nějakými podobnými detaily :o).

Týden uveřejnil článek „Experti kroutí hlavou, na trh míří první "skotská" v plechovce“. V USA by mělo jít koupit 300ml plechovky s běžnou tříletou whiskou, prý. Přijde mi to drobátko divné a argument, že podobné balení bude tlačit dopít celé množství, celkem beru :-) Každopádně v Japonsku je whisky v plechovkách naprosto běžná věc. Mělo jsem tu článek o japonských highballs a jednám z nich je i whisky s vodou, běžně tam koupíte plešku s takhle namíchanou vyzrálou (12letá, např.) single malt whisky a je to moc fajn pití :-) Dodám fotku, jen co ji na disku najdu :-)

kachnickalobster_1lobster_3ryba_lasagne

Včera vzbudila slušné haló mezi jejich hosty, lidmi z branže a samozřejmě i zaměstnanci té restaurace recenze na Ristorante Prosecco, která vyšla v IN Magazínu Hospodářských novin (scan se dá najít třebas zde, na webu IHned to zatím není). A nejde ani tak o to, že Petře Pospěchové v Proseccu nechutnalo. V tomhle se možná neshodne s obrovskou spoustou lidí, ale každý má právo na názor a restaurace mohla mít opravdu hodně smolný den. Že by ale měla třikrát takhle tragický výsledek, protože recenze je prý založena na nejméně třech návštěvách, mi opravdu přijde divné. Tedy recenze… to je hlavní problém článku. Je to spíš čistá kritika hraničící s popravou, tónem hodně agresivní až posměšná (a to nejen vůči restauraci), kterou bych čekal možná na nějakém málo čteném blogu, snažícím se zoufale přilákat čtenáře (nebo z pera konkurence), spíše než na stránkách spadajících pod respektovaný deník (a vlastně reaguji i proto, že mé vinné články vychází co 14 dní hned o stránku vedle). O Proseccu jsem tu už psal při chřestovém menu. Na včerejšek jsem měl na „předměstí Syslova“ (viz recenze) navíc rezervaci a čekal, zda bude jídlo přesolené slzami. Nebylo a zájemci se mohou mrknout na galerii. Opravdu „tragédie“, jen co je pravda… Naprosto spokojen jsem byl i před pár měsíci na houbovém menu. Tak nevím, k čemu tady došlo. Ale věštím, že o téhle „recenzi“ se ještě chvilku mluvit bude.

Ve které zemi se vypije absolutně nejvíce vína? Nedávno se na první příčku dostalo USA a předstihlo Itálii a Francii, svou pozici si udrželo i v posledních statistikách, spotřeba stále roste. V top 5 se tradičně drží ještě Německo. Ale hodně zajímavý je boj o páté místo, který svádí tradiční trh v podobě UK s trhem novým, Čínou. Momentálně Čína vede a už to asi nikdy nebude jinak, spotřeba stoupá velmi rychle (2.4x mezi lety 2006 až 2010) a týká se všech typů vína, nejen těch velkých z Bordeaux :-)

Komentáře používají Disqus