pátek 4. listopadu 2011

Nejlepším sommelierem ČR se stává…

Nejlepším sommelierem ČR pro tento rok se v úterý stal Tomáš Brůha, hlavní sommelier Bohemia Sektu. Ve čtrnáctém ročníku TROPHÉE BOHEMIA SEKT- SOMMELIER ČR, naší nejvyšší sommelierské soutěže, mu bezchybný výkon, ve finále nenuceně elegantní a opravdu parádní (zábavný, skvělá komunikace s hosty Petrem Rychlým a Markétou Plánkovou… ale jelikož šel jako třetí, tak i ti byli už trochu rozehřátí a velmi dobře mu nahrávali), přinesl již třetí vítězství v soutěži a příště se tedy účastnit nemůže. Porazil sebevědomého Jakuba Krále z Merlot Grands Vins, který též bojoval o hattrick, a na třetím místě Pavlu Třasoňovou z Petit Cru, pro kterou šlo o první účast v této soutěži a na pódiu byla viditelně nervózní, obzvláště proti dvěma předchozím suverénům. Ale zase prý měla nejlepší výsledky v dopoledním teoretickém testu o padesáti otázkách (jejich úroveň se mi nepodařilo zjistit), takže příště má velkou šanci. V hlasování diváků finále taktéž zvítězil Tomáš Brůha, na fotografii ho můžete vidět vedle válce, do kterého jsme vhazovali korky pro jednotlivé účastníky.

 
Tato trojice vzešla z 22 přihlášených sommeliérů „seniorů“, kteří soutěžili už od rána. Na akci jsem byl tak trochu pracovně kvůli článku jinam než na tento blog, krom veřejné části se krátce mrknul i na tu úvodní dopolední, a po pravdě si moc neužil večerní oslavné popíjení a tak (spěchal na francouzštinu). Stihl jsem vlastně jen přechutnat něco z vzorků finálové slepé degustace (nezáviděl jsem jim to) a také novinku v sortimentu bohémky, Blanc de Blanc z odrůdy Chardonnay (korektní svěží květinová záležitost, celkem fajn suchý jednodušší aperitivní sekt, ale nic zásadního).

Jedna věci mi ale na jinak opravdu profi zvládnuté soutěži přišla jako trošku… nefér. Umístit na ní většinu vzorků právě ze sortimentu bohémky (spadá pod ně několik dalších podniků) mi nepřijde dvakrát vhodné, obzvláště když jedním ze soutěžících je jejich vlastní hlavní sommelier, který se s nimi setkává asi řádově častěji než ostatní. A dát jako destilát docela silně propagovanou Pražskou vodku Premium bylo trochu směsné, to šlo odhadnout i čistě logickou úvahou. Ač jsem hlasování poroty neviděl, tak právě slepá degustace mohla být tím, co značně snížilo šanci na vítězství pro Jakuba Krále. Tomáš Brůha totiž dva vzorky identifikoval přesně (Bohemia Prestige Brut, Pražská vodka Premium), u jednoho správně odrůdu, ročník a zemi původu (Vinařství Pavlov Chardonnay výběr z hroznů 2010) a netrefil se jen u jediného. A ten nepocházel od bohémky, ale šlo o Ryzlink vlašský 2010 od Šebesty, který soutěžící posílali spíš do Rakouska a s odrůdami pracovali dost divoce :-)

Každopádně ten finálový večer měl tempo a byl překvapivě zábavný (úvodní video, kde se ptali náhodných chodců na ulici, co to znamená sommelier a co sekt brut, naopak lehce depresivní), pravděpodobně i díky tradičně skvělému Ivo Dvořákovi v roli moderátora. Sledovat tři finalisty, jak během patnácti minut co nejlépe servírují láhev sektu, červené i s dekantací, do toho všeho trochu „otravováni“ hosty ve virtuální restauraci, a následně se pokouší správně identifikovat tři vína a jeden destilát, bylo dost zajímavé. Nevypadá to nějak extrémně složitě, ale při tom stresu v sále a pod světly mám obavu, že já bych hned na úvod někomu vystřelil špuntem oko a pak s děsem utekl :-) Zaujalo mne ale, že ani jeden ze soutěžících správně nezodpověděl otázku hostů „co to znamená / odkud pochází jméno Chardonnay“. Sice mluvili o tradiční odrůdě Burgundska, ale že se tak jmenuje i jedna tamní obec (neřkuli kde tohle jméno sebrala) musel nakonec doplnit až Ivo Dvořák. Pokud někoho tenhle program nudil, tak alespoň mohl zírat na Terezu Maxovou, případně finalistky České Miss 2010 v roli rozlévaček sektu :-)

Dost zajímavá je jedna statistická záležitost. V seniorském kole byla z 22 soutěžících jediná žena! V tom juniorském byl ale prý poměr zhruba půl na půl. Nový (pozitivní!) trend, nebo i tyto ženy-sommelierky později odpadnou a v běžném provozu vydrží spíš muži? :-)

P.S. Dnes probíhá sommelierská soutěž, zaměřená především na bubliny, jako součást Grand Jour de Champagne. Ta má i hezkých pár mezinárodních soutěžících a uvidíme, jak si proti nim povedou ti naši :-)

Komentáře používají Disqus