pátek 25. listopadu 2011

Čaj se sýrem, ginem a z vinných sklenic

Dilhan_C_Fernando_DilmahAž jednou přijde den, kdy mi lékař zakáže alkohol, nejspíš budu nějakou dobu víno jen očichávat a ochutnávat jako na degustacích, s pliváním. Až mi to začne lézt na nervy, budu si muset najít nějakou jinou oblast zájmu, v něčem podobnou ale zdravější :-) Svět čaje je stejně bohatý, můžete v něm parádně řešit místa původu, vliv terroir a rozdíl v čajových lístcích rostoucích jen několik stovek metrů od sebe, můžete debatovat o různých technikách zpracování, stylech, způsobu servisu, vhodném gastronomickém snoubení, čajích aktuální sklizně a archivních, moderních trendech, ujetých specialitách… ano, tím bych se dokázal bavit. Právě na téma čaj jsme se sešli včera v Prakulu, šlo o jakési promo na čajové kurzy co chystají vedené Ivo Moravcem, a zároveň PR akci čajů Dilmah. Naštěstí, byť i záběrů na plantáže s usměvavými zaměstnanci doplněných podmanivou hudbou jsme se dočkali, to bylo opravdu hodně zajímavé. Natolik, že mne to dohnalo sepsat pár řádků. Prezentace se účastnil Robert Schinkel, čajový sommeliér z Holandska, a také Dilhan C. Fernando, syn zakladatele Dilmahu. K tomu připočítejte nějaké chuťovky připravené Radimem Gerlichem z Aromi, sérii báječných čaji, komunitní sdílení několika koktejlů a máte dost fajn podvečer.

Robert_Schinkel_cajove_koktejly

Robert Schinkel představil „čaj jinak“, především jako součást koktejlů. Čaj s ginem? Variace na Old Fashioned s přídavkem cejlonského čaje zauzeného s použitím skořice (taková zajímavá variace na Lapsang souchong)? Nebo snad Betea, prostě takový beton ale s čajem a dalšími složkami místo toniku? Proč ne! Očividně jde připravit i lepší čajové koktejly než náš oblíbený zimní mix černý čaj neznámého původu + tuzemák :-)

Dilmah_Uva_2011_Seasonal_Flush_sklenka

Top čaj toho večera, velmi raritní Dilmah Uva 2011 Seasonal Flush. Velká sklenice typicky používaná na červená ve stylu Bordeaux, ze které se valí pára, mne fakt bavila. A ten čaj byl prostě ÚŽASNÝ! Několik šťastlivců si domů odneslo krabičku s pár gramy a Dilhan upozornil, že pokud podělají přípravu, tak je bude v noci strašit :-)

Dilmah_Uva_2011_Seasonal_Flush_syry

kozi_syryZpůsob servisu tomu čaji dodává další rozměr. A teď si to vezměte ve spojení s několika kozími sýry, nečekané a přitom funkční, každý nějak podtrhl určitou část projevu čaje. Za jedinou větší nevýhodu bych považoval, že šlo tak trochu o tiskovku a bez toho, že by každý seděl za stolkem, byla občas manipulace s víc než jedním čajem a jídly dost náročná na šikovnost :) Teda alespoň v případě, že si ještě píšete poznámky a fotíte :-)

studeny_bily_cajBílý čaj připravený jedenáctihodinovým louhováním zastudena v ledničce. Opět servírováno ve vinném skle, tentokrát malé OIVce. Komplexní velký čaj z bordeauxské, osvěžující jemný elegantní z malé degustační… jak málo stačí k tomu, aby se hlava naladila na úplně jiný styl vnímání. Tohle mne prostě baví a jsem dost rád, že současné gastronomické trendy (podle všeho čajové menu a párování s jídly rozjíždí ve svých podnicích i třeba Heston Blumenthal) jdou i podobným směrem.

panna_cottaravioli

Vařit s čajem, pokud má být výsledek zajímavý, podle všeho není žádná sranda, ale samozřejmě to jde (rovnou se mi vybavila bramborová kaše zauzená čajem jasmínovým v Alcronu). Radim Gerlich má zpracované několikachodové degustační menu, ze kterého jsme ochutnali ravioli s máslovou a čajovou omáčkou a panna cottu s želé ze skořicového čaje s jablečnou pěnou.

sada_na_pripravu_caje

Každý si mohl vybrat některý z těchto čajů a zkusit ho správně připravit. Část z nich Dilhan odepsal už jen z pohledu na výsledek, ani nemusel přivonět, ale několika se uspět povedlo :-) Můj vzorek byl „correct“…

caj_french_pressFrench press se bezvadně hodí nejen na kávu, ale užijete ho i na čaj…

dva_caje

Jaký je rozdíl v těchto dvou čajích? Rostou relativně kousek od sebe, jen jeden z nich v nadmořské výšce 1800 metrů a druhý prakticky na úrovni moře.

Schinkel_gerlich

Váš nejoblíbenější druh čaje?

Komentáře používají Disqus