středa 9. listopadu 2011

Albert Seltz třikrát jinak

albert_seltz_pinot_gris_2005_zotzenbergNa nedávném pokračování „Tour de Alsace Grand Cru“, ze kterého ještě poznámky musím zpracovat, přihodil dovozce Jiří Matějka malý bonus v podobě tří lahví od Alberta Seltze z Mittelbergheimu. Zatím ho nedováží a je spíše ve fázi „námluv“. Jedná se o velmi zajímavé vinařství, a není to jen sklepem plným různých podivných kovových skulptur (například nosorožec či koňská hlava) a tím, že vinař (mimochodem čtrnáctá generace, rodinný podnik fungující od roku 1557 převzal v devatenácti letech) na svých cestách po světě vždy fotí láhev Sylvánu s nějakou význačnou památkou :-) Ani bio přístupem na svých 12ha vinic či tím, že na téměř deset let utnul distribuci do USA (měl počet, že nejsou připraveni na jeho styl vín a nedocení je). Důvodem jsou prostě svébytná vína. Vinařství se nesnaží o nějaké přehnané blockbustery na efekt, ale spíš záležitosti „bez make-upu“. Vína kvasí spontánně, na kvasnicích leží tak dlouho jak je potřeba a krom nerezu, byť v produkci jasně dominuje, používá i velké dřevěné sudy a malé staré soudky. Jejich zásadní odrůdou je navíc poněkud podceňovaný Sylvaner. Právě díky aktivitám Alberta Seltze existuje jedna z alsaských apelačních výjimek (viz něco o Alsasku a zatřiďování zde). Sylvaner běžně nemůže nést označení Grand Cru (na vinici je vždy spojeno i s konkrétními odrůdami a sylván mezi ně nepatří), výjimkou je pokud pochází z Grand Cru Zotzenberg.

Měl jsem možnost ochutnat zatím tři vína, bohužel Sylvaner mezi nimi nebyl. Ale ničemu to nevadilo, protože své reputaci vinař dostál i tak. Přiznám se jen, že jsem čekal trošku subtilnější záležitosti, ale vína byla nakonec poměrně dost nabušená a hutnější, rozhodně by s nimi neměl problém ani ten, kdo se nevyžívá v pečlivém hledání drobných aromatických nuancí :-)

albert_seltz_degustacni_set

Albert Seltz Riesling Brandluft Sélection 1998, překvapivě v čiré lahvi, se prezentoval nádhernou zlatou barvou. Vůně efektní, naleželá, komplikovanější. Sušené ovoce, exotické dřevo, lehce vlakový vagon, bohaté ale nijak zbytečně důrazné, moc pěkné. V chuti suché, bylinkově nazrálé, s hodně výraznou kyselinou, dlouhé, strukturované, komplexní. Ano, to bych prosím mohl častěji…

Albert Seltz Pinot Gris Grand Cru Zotzenberg 2005 se blýskl matně zlatou barvou a zavoněl jako špičková hruškovice vyškolená trochu ve dřevě :-) Hruška máslovka, hruškové křížaly, trocha kořenitosti, hodně pěkné. I v chuti intenzivní, bohaté, hruškově ovocné, silné, výrazněji se hlásí o slovo alkohol, krásná kyselina i délka. Paráda. Takhle bych si šeďák dovedl představit.

Albert Seltz Gewurztraminer Réserve personnelle 2009 je víno mladičké a aromaticky opět poměrně efektní, dominují těžší květinové vůně, odkvétající růže a podobně, a dojem ne úplně krátkého naležení na slupkách. V chuti spíše suché ale s dotykem cukru, těžší, silné, květinové, s výraznou linkou kořenitostí, trochou tříslovin, plné, delší. Žádný taková ten hravý tramín, tváří se hodně seriózně. Zajímalo by mne, jak se bude vyvíjet v čase.

Komentáře používají Disqus