středa 12. října 2011

Zakázaná frkačka a víno s varováním

kolobezkaČetl jsem si tak dneska článek, že „směrnice EU zakázala dětem bez dozoru nafukovat balónky a troubit na frkačky“ (Novinky, lepší ale originál v Daily Telegraph). Krom balónků, u kterých bude varování o nutném dozoru pro děti do osmi let, a frkaček označených jako nebezpečné pro děti do čtrnácti, ještě bude povinné, aby šel plyšák určený pro děti do tří let vyprat. A pár dalších nových pravidel se objeví, třeba takové magnetické rybaření je očividně zlo, regulovat je třeba! O koloběžce jsem se tam nic nedočetl, ale je jasné, že jde o jednostopé vozidlo schopné vyvinout poměrně velkou rychlost, a jako takové by mělo být jeho užití omezeno pro osoby od 15 let. Hned jsem si říkal, v souvislosti s probíhající debatou u „apelačního“ článku, že by vlastně mohlo být ve vinařském průmyslu ještě hůř a ve značení a pravidlech mají vinaři stále dost „volnou ruku“ :-) No považte… Dánsko už zavedlo speciální daň na tuky v potravinách, zavedení či zvýšení daní na tiché víno je snadné. Až EU vyřeší hračky, se stejnou vervou se vrhne na další témata…

wine_label

Příští rok zakáže brigádníky na sběr hroznů, občas se totiž střihnou do prstu. Na lahvích bude třeba uvádět detailní složení vín, nutriční hodnoty, všechny látky použité při jeho přípravě (upřímně… tohle by mohlo u běžných spotřebních vín konzumentům hezky smáznout romantickou představu, kterou o výrobě vína mají), velký pruh informující o nebezpečnosti konzumace alkoholu, nápis „Neřiďte pod vlivem alkoholu“ bude ze zákona 3x větší než jméno odrůdy, vinaře či místa původu. Časem půjde víno konzumovat jen pod dohledem lékaře nebo si jej koupit na reverz ve speciálních obchodech vzhledem připomínající pohřební službu (zas tak velká fantasmagorie to není, přesun alkoholu do obchodů pojmenovaných „tekuté jedy“ už v návrzích našich politiků padl). Následně bude nastaven maximální obsah alkoholu ve víně na 5%. Většina vín tak bude hodně sladká a o tři roky později, v rámci boje proti obezitě občanů EU… to už si domyslíte.

Pozn. Viněta s informacemi o výrobě je skutečná, pár řetězců podobné informace uvádělo či stále uvádí. Tenhle obrázek pochází ze zajímavého článku od Jancis Robinson.

Komentáře používají Disqus