pátek 7. října 2011

Italské Nebbiolo a jihoafrická směska tak trochu s českými kořeny

parusso_nebbiolo_2009Dneska se mrkneme na dvě vína, která jsme otevřeli v rámci domácí ochutnávky „každý přineste něco zajímavého“ (kterou pokračoval okus několika Beaujolais, ale o tom příště). Nejdříve zaskočíme do Piemontu, konkrétně Langhe a k Nebbiolo 2009 vinařství Parusso. Tohle vinařství je slušná moderna – studená macerace, rotofermentery a kvašení za nízkých teplot, francouzské sudy (Allier) a především speciální systém pro „dozrávání třapin“. V podstatě jde o to, že sebrané hrozny (typicky hodně vyzrálé) jsou dalších deset dní uloženy v proudem vzduchu chlazeném prostoru „na odpočinek“. Doba je příliš krátká na nějaký větší odpar a koncentraci hroznů (jako se to používá u Amarone), ale prý umožní seschnutí („vyzrání“) třapin, absorbci vzduchu a díky tomu lepší strukturu tříslovin. K čemu všemu z toho došlo u jejich základního Nebbiola fakt netuším, ale to víno je slušný úlet.

Je totiž až extrémně výrazně voňavé, parfémové, svůdné a lákavé (byť pro mne možná až na hranici vlezlosti, takový mírně „obléká se jak prostitutka“ styl, preferuji uměřenější projev). Mixuje se tam cassis, exotické ovoce, mentolové tóny a hromada dalších vůní. Nabušené a pro „základní“ Langhe Nebbiolo dost nečekané. Chuť je čistá, silná, sladce ovocná s měkkým vyzrálým tříslem, moc pěkně postavená s vysokým alkoholem bezproblémově zakomponovaným, s dobrou kyselinou. Překvapivě skvěle pitelné aromatické červené, které má šanci nadchnout obrovskou spoustu lidí. Záležitost za něco přes čtyři stovky, hodně zajímavé.

charlie_charlie_2006U dalšího kousku zaskočíme do země, ze které víno konzumuji naprosto minimálně, Jižní Afriky. Charlie & Charlie 2006 je víno s českými kořeny, ostatně mrkněte na jejich web. Jde o zajímavost připravovanou South African Wine Emporium (resp. firmou Charlie & Charlie), dovozcem afrických vín a dalších specialit do ČR, a Uitsig Cellar v oblasti Paarl. Vína vzniklo celkem 22 francouzských barrique sudů o objemu 225l. Těžká buclatá láhev, korek zalitý voskem. Směs 75% Cabernet Sauvignon, 20% Shiraz a 5% Cabernet Franc, ale při degustaci bych přísahal na nějakou směs spíš ve stylu Rhôny. Výrazné ve vůni, mix sladkého ovoce až mírně do marmelády a kořenitosti, trochu funky živočišné, kůže, nazrálejší, velmi příjemné starosvětské a přirozeně působící. Zajímavá věc byla, že bezvadně fungovalo ze sklenek na burgundské, ale vyloženě divně vonělo z těch (teoreticky správnějších) na cabernety, brutální rozdíl nás tedy až vyděsil :-) V chuti suché, plné, již nazrálé ale stále s pěkným ovocem, výborná kyselina, délka, zajímavé komplexní červené ve francouzském stylu, žádná přímočará ovocná bomba. Hodně fajn. Cena lehce pod čtyři stovky. To se mi hodně líbilo.

Komentáře používají Disqus