pátek 2. září 2011

Pozvánka na Jiná vína, časné sklizně, Grand Cru v Pommardu?, koktejly a jídelní katastrofy

lubos_osicka_oxidativniUž je to téměř rok, co jsem tu psal o velmi zajímavé akci s názvem Jiná vína, nultém testovacím ročníku přehlídky vín vyrobených nezvyklými (z dnešního pohledu, často velice tradičními) technologiemi, z okrajových odrůd a v místech, od kterých vinice často ani neočekáváte. Doufal jsem, že po úspěchu (mohu-li soudit z reakcí nejen přátel) téhle zajímavé přehlídky dojde i na ročník první, oficiální, s účastí vín od více vinařů. A víte co – vypadá to nadějně! Už tuto neděli, 4. září od 14:00 u hotelu Grand v Řevnicích (je to třicet minut z centra Prahy a vlaky jezdí každou půlhodinu), to vypukne. Podle oficiálního seznamu na stránkách akce je připraveno přes padesát různých vzorků z mnoha koutů republiky. Už se moc těším! Přijeďte taky, okolí Řevnic je i dobré místo na rodinný výlet, ať už před či po ochutnávce :-) Dorazíte?

Vypadá to, že (nejen) ve Francii bude letošní ročník hodně zajímavý, kdyby ničím jiným, tak termíny sklizně. Díky suchému a horkému jaru letos réva začala kvést hodně brzy a podobně se pak posunula i zralost hroznů. Třeba v Champagne začalo vinobraní u odrůdy Pinot Meunier již 19. srpna, což je nejčasnější termín sklizně od roku 1822! Taky v Bordeaux a Burgundsku se již sklízí, o týdny dříve než je běžné. V legendární burgundské Domaine Leflaive pamatují ranější sklizeň naposledy v roce 1893.

grands_epenotsA ve Francii ještě zůstaneme. Nedávno jsem tu psal o očekávaných změnách v burgundských Grand Cru (jen ruční sklizeň, např.) a teď se objevila další zajímavá zpráva. V Pommardu momentálně nenajdete žádné Grand Cru, krom vesnických vín jsou tam „jen“ 1er Cru. A to se místní vinaři snaží změnit. Dvě 1er Cru, konkrétně Rugiens a Epenots, dle nich mají na Grand Cru statut. Žádost o změnu nyní bude „prošetřovat“ INAO (Institut National des Appellations d'Origine). Myslím, že do jejich verdiktu ještě uplyne spousta vody, nebude to snadná práce. Obě vinice jsou poměrně veliké (Epenots přes 30ha, Rugiens pak necelých 13ha) a sestávají z několika projevem dost odlišných částí. Především v případě Epenots by ale nejeden vinný nadšenec i odborník souhlasil, že střední část svahu, již staletí monopolní Clos des Epeneaux nyní v majetku vinařství Comte Armand, po povýšení pokukovat může.

Používání dubových sudů, a čerstvě vypálených nových barrique především, je mezi vinaři stále velmi populární záležitost, často i pro vína, kterým to opravdu v ničem nepomůže :-) Narazil jsem teď na článek, který informuje o podobné zábavě ve světě koktejlů. Barové noviny informují, že tři různé koktejly připravené předem a vyzrávané i několik měsíců ve dřevě, například klasický Manhattan (postavený na mém oblíbeném bourbonu Maker’s Mark), nabízejí v baru Cloud 9 sky bar & lounge.

Zaujal též článek o čtyřech velkých katastrofách spojených s jídlem. Představa části Londýna zatopené pivem či 4.5 metru vysoké vlny melasy valící se ulicemi Bostonu zní docela vtipně, oboje si však vyžádalo až desítky mrtvých. V nedávné době zpravodajství žádnou podobnou katastrofu nepřineslo, možná by počet mrtvých ani nebyl, v kontextu toho kolik dnešní zprasená chemicko-technologická strava zabije lidí denně (ať už jako následky otylosti nebo kvůli jiným zdravotním komplikacím, na kterých se významně podílí), dostatečně zajímavý %-)

Komentáře používají Disqus