středa 31. srpna 2011

Výsledky ankety „Nejčastěji otevírám vína v kategorii sedmička za…“

Totagas_cena_150Skončila další anketa, tentokrát vás nutila trochu počítat, ale přesto se jí zúčastnilo rekordních 371 hlasujících. Ptal jsem se, do jaké cenové kategorie spadají vína, která otevíráte nejčastěji (tj. ne kolik nejvíce jste ochotni zaplatit, ale co máte ve sklence běžně). Bez informace, jak často víno otevíráte, je informace o typické ceně lahve samozřejmě nekompletní. Konzumenty vína jde cpát do různých škatulek dle mnoha kritérií, jedním z nich je určitě skupina „víno je základní potravina a počítám s ní na stole každý den“ a druhou pak ti, kteří zdaleka nepijí víno tak často, ale spíše jednou či dvakrát do týdne otevřou něco trochu výjimečnějšího a dražšího. Takže je klidně možné, že ti, co za vína dávají typicky mezi 151 – 200,- Kč, tedy největší skupina téměř 26% hlasujících, utratí týdně více než ti, co nejčastěji otevírají lahve přes tisícovku (celkem pět hlasů, něco přes jedno procento) :-) Jak vypadá celý graf?

anketa_cena_vina_graf

Podle výsledků bych si tipnul, že častým čtenářem tohoto blogu jsou ti, kteří mají dobrý zdroj kvalitních vín třebas z Moravy od menších vinařů, protože druhou nejčastější cenovou kategorií bylo 81 – 120,- Kč s 23.5% hlasů. Třetí místo obsadila cena 121 – 150,- Kč s 20%, ale i kategorie “k deseti euro”, tj. 201 – 250,- Kč, má poměrně vysokých téměř 16%. A když se to sečte, tak více než desetina  čtenářů Jižního svahu nejčastěji popíjí vína v ceně přes 10€, což je značně nad průměrem nejen ČR, ale i vinně rozvinutých zemí v okolí ;-) Pravda, návštěvníky blogu o víně nelze považovat za průměrné konzumenty vína…

Regály jsou plné vín ze všech koutů planety a hlasovat můžete v nové anketě, sice už ne moc originální, ale zase o něco úžeji zaměřené. Když nebudete počítat vína z Evropy a obecně starého kontinentu, z jakých zemí pijete vína nejčastěji? Chile nebo spíš Argentina? Nový Zéland nebo Austrálie? Hlasujte!

Komentáře používají Disqus