pondělí 15. srpna 2011

Vinselekt Michlovský – „vyrobeno pro Spar“

Miloš Michlovský oslavuje titul Vinařství roku 2009V nedávném rozhovoru s Milošem Michlovským ve Vinařském obzoru, o kterém jsem se tu už zmiňoval, mluví nejen o svém pohledu na terroir a jak ho ve víně zachovat, jak vidí velké víno, o líbivém vývojovém stádiu „vše reduktivně z nerezu“ co přitáhlo k vínu kupu nových konzumentů a novějším příklonu ke dřevu, či jak se vinařům na Moravě (jeho nevyjímaje) podařilo zpackat velký ročník. Zmiňuje se také o tom, že nejen konzumenti ale i hodnotitelé na našich soutěžích jsou „nakalibrovaní“ na vína svěží a primárně ovocitá (která se ovšem „nedožijí jednoho roku“) a ta větší a složitější, vyžadující poněkud jiný přístup než rychlé protočení v degustační sklence a sepsání okamžitého názoru, pak mají problém. Když jsem to četl, vzpomněl jsem si na výsledky prvního kola Prague Wine Trophy 2011 ve Víno Revue, u kterých se tenkrát hodně pobavil, ale zároveň to byl důvod z zamyšlení. O co šlo?

Sklenka s frankovkou od MichlovskéhoV kategorii Rulandské bílé vyhrálo v podskupině ČR víno od Michlovského připravené pro Spar a bodově předstihlo i všechno zúčastněné zahraničí. V kategorii Chardonnay ta domácí vyhrál opět Michlovský, tentokrát s lahvováním pro Tesco, a bodově byl jen kousek od vítěze z Burgundska a těch z Nového světa. Ve Frankovce opět vítězem Michlovský a znovu Tesco řada. Skoro mne překvapilo, že nevyhrál i u odrůdy Tempranillo a italských Amarone :-) A vítězství nezískal ani v přírodně sladkých vínech. Důvod je jasný… nebyla nominována žádná jeho supermarketovka (asi je jako sladké nedělá), Muškát Ottonel z prestižní řady Vinum Palaviense na první místo nedosáhl. Michlovského řada pro supermarkety u Chardonnay, Rulandského bílého i Frankovky porazila nejen konkurenty z jiných vinařství, ale paradoxně i jeho vlastní dražší vína. Co za tím může být?

Jsou snad tahle vína připravena (a tím se dostáváme i k problému průměrovaného bodového hodnocení davu degustátorů, viz i *****, 20, 100 – degustace plná bodování) tak, aby tím primárním co nabízejí rezonovala s nějakým obecným pohledem na „takhle má vypadat typické víno odrůdy podle encyklopedie…“, čímž svádějí hodnotitele přehlédnout, že o moc víc než v nich dost možná není? Nebo jsou opravdu tak dobrá a Michlovský nabízí vína překonávající řadu Dowina či Vinum Palaviense (vyznat se ve všech jeho řadách, když připočítáte i speciálky pro supermarkety, lahvování pro jiné výrobce jako např. Stock a navíc dovozy z Chile, už přestává být snadné) za zlomek jejich ceny? Jelikož ty prestižnější řady sem tam (poměrně spokojeně) popíjím, zakoupil jsem na zkoušku tři supermarketovky ve Sparu. Můžete tam vybírat dokonce až z ročníků jako 2004, už to je na spotřební vína docela zajímavé. Já sáhl spíš po mladších, ale rozhodně ne vínech mladých. Jak to dopadlo?

michlovsky_frankovka_sparVinselekt Michlovský – Frankovka 2007 kabinet (podoblast Velkopavlovická, obec Němčičky, trať Kolberk) – vyrobeno pro Spar, cena 149,- Kč. Design téhle řady se mi docela líbí, je jasně zapamatovatelný a nevypadá vyloženě levně. Taky mi přijde dost sympatické, že je uveden přesný původ hroznů. Láhev je klasika zelená bordeaux, záklopka plast, korek z drti s pevnou dvojploškou (twintop). Barva pěkná méně hluboká rubínovka. Vůně jemnější čistá peckovinově ovocitá, nekoplikovaně příjemná, mírně likérové a nazrálá. V chuti spíš lehčí až středně plné, suché, bezvadně pitelné, ovocité, trochu tvrdší, dostatečně dlouhé s poněkud trpčím ocáskem. Solidní jednodušší Frankovka (zde Spar řada podlehla Tescu; ve Víno Revue 82 bodů, Frankovka z řady Dowina měla 83 v pozdním a 85 ve výběru oboje ročník 2008, vyhrál pozdní sběr 2008 Tesco Exclusive s 86 body).

michlovsky_rulandske_sede_sparVinselekt Michlovský – Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (podoblast Mikulovská, obec Bulhary, trať Nad sklepy) – vyrobeno pro Spar, cena 109,- Kč. Ambaláž stejná jako u frankovky. Barva nazlátlá, pěkná. Ve vůni čisté, svěží, výrazné hutnější aroma. Exotické ovoce (žlutý meloun), trochu krémovost a kořenitost, nekomplikovaně povedené, naznačující sladkost v chuti. Tam je ale úplně suché, pěkná citrusovější kyselina, slušné tělo, dostatečná délka. Trochu tam zlobí hořčina, je to bez většího nápadu a celkově není úplně vyvážené, ale v rámci kategorie ne špatné. Ženě vůbec nesedí, přijde jí nahořklé, krátké, ale s dobrou vůni. Každopádně díky za úplně suchou šedou, ta na Moravě skoro vymřela :o)

michlovsky_andre_pinotVinselekt Michlovský – André-Rulandské modré 2007 moravské zemské víno (podoblast Mikulovská, obec Perná, trať Purmice), cena 79,- Kč ve Sparu (ale není uvedeno, že by bylo vyrobeno přímo pro ně). Na vinětě jasně dominuje informace, že jde o zemské víno z Moravy, vzadu se opěr dozvíte detaily místa původu. Barva hlubší s tóny do fialové. Výraznější aroma, vrstevnatější a o něco bohatší než u předchozích vzorků – peckoviny, kořenitost, sušená švestka, vánoční koření. Hodně sympatické. V chuti suché a trochu tvrdší, dobré kyseliny, středně plné, ovocité, vyvážené, příjemně nazrálé, rozumně dlouhé, dobře postavené. Nijak složité, ale žádná jednoduchá nuda. Tenhle styl vína mám hodně rád a za podobné peníze je to paráda. Paradoxně jasným vítězem nejlevnější víno, dopilo se velmi rychle :-)

Komentáře používají Disqus