pátek 12. srpna 2011

Rukodělné Grand Cru, extravagantní vinné lístky a pozvánka do Mělníka

clos_de_tartBurgundské Grand Cru je pojem, který si mnozí spojí s vrcholem pečlivé ruční práce a etalonem kvality. Samozřejmě to není vždy tak růžové a například mechanická sklizeň je zde nejen povolena, ale i používána, tedy prý minimálně na pěti procentech Grand Cru vinic. Skupina sestavená z monopolních majitelů některých slavných vinic (La Romanée, La Grande Rue, Romanée-Conti, La Tâche, Clos de Tart) požadovala mít možnost říct „mi zde můžeme sklízet jen ručně a taky to tak děláme“, Institut National des Appellations d'Origine (INAO) jim zpřísnění předpisů uznal (viz Decanter) a od příští sklizně toto pravidlo na jejich vinicích platí. Zároveň se dohodli na zvýšení limitu pro víno jedné odrůdy na 95% (nyní je možné jako jednoodrůdové víno uvést i takové, kde je této odrůdy „jen“ 85%). Vinaři tak trochu doufají, že se jejich aktivita stane precedentem a do roku 2014 bude zákaz mechanické sklizně platit na všech Grand Cru. No uvidíme.

Huffington Post uveřejnil seznam několika „extravagantních“ vinných lístků, jejich ulítlost spočívá především v počtu položek a hodně exkluzivních lahvích. Jaký vinný lístek je podle nejlepší, co vyhledáváte (tedy krom cen, které vám ještě přijdou rozumné, samozřejmě)? Máte rádi vinné lístky s obrovským výběrem ze stovek položek či spíše lístky jednoduché a krátké s pár víny vybranými ke stylu kuchyně toho kterého podniku? Vyhovují vám lístky propracované směrem k nějaké vinařské oblasti či naopak univerzálnější? Co je podle vás „ideální“ vinný lístek? :-)

vinice_pod_zamkem_melnik Obzvláště menší vinař z Čech je tak trochu zvláštní tvor, občas mám pocit, jako by ani svá vína nechtěl prodávat a raději zůstával ve skrytu :-) Ale o tom jsem se tu nejspíš zmiňoval už dříve. Proto se počítá každá akce, kde se s jejich produkcí lze seznámit hezky pohodlně na jednom místě. Další příležitost máte už zítra, v sobotu 13.8. od jedné odpoledne do večera. Koná se totiž již 5. Mělnický košt (web), svatovavřinecké slavnosti mělnických vín, tradičně ve Svatováclavské ulici na Mělníku. Udělejte si výlet! Uvidíme se tam? :-)

Komentáře používají Disqus