čtvrtek 4. srpna 2011

Jihofrancouzské kamínky znovu a jinak

cailloux_2006Je to něco přes dva roky, co jsem tu nadšeně psal o víně Cailloux, za užití biodynamických principů připraveném VdP Côtes Catalanes postaveném na Grenache Noir z vinařství Domaine de la Serre. Byl to ročník 2005, dal jsem ho znova ještě několikrát potom a vždy si ho velmi užil. Pak přišel na trh ročník 2006 a já byl naopak zklamán. To víno bylo v roce 2009 tvrdé, nepřístupné, uzavřené, nezaujalo. Mělo by to být spíše „běžnější“ víno, cena dvě stovky tomu odpovídá, a čekal jsem, že po třech letech bude v pohodě pitelné (teď už se tu prodává ročník 2009), ale nebylo. Ani dlouhá dekantace nepomohla, dokonce jsem tu další láhev preventivně otevřel na tzv. „květový den“ v biodynamickém kalendáři, abych nic neponechal náhodě :o) Pomalu jsem litoval nákupu naslepo. Výhodou větších domácích zásob ale je, že další lahve prostě nacpete někam dospod a úspěšně na ně zapomenete, takže mohou v klidu zrát :o)

V tomhle případě se to osvědčilo. Barva hodně tmavý granát. Příjemná, tmavě ovocitá, kořenitá se zajímavou linkou lékořice, stále poměrně mladistvá a moc fajn vůně. Suché, tmavě ovocité a spíše tvrdší s bezva kyselinou v chuti, plnější, hutnější, hodně pěkně postavené. Není to „velké“ víno, ale zajímavé a s nápadem rozhodně ano. Navíc bude nejspíš v klidu zrát i dál a je bezva doprovod k nějaké flákotě :-) Oproti staršímu ročníku působí o něco seriózněji, ale tamten se mi přeci jen pil o kus lépe, ač jinak tvrdší styl preferuji proti jižním „džemům“.

Mimochodem zajímavá věc… pijeme doma výrazně více červených, takhle v létě se to možná srovná, ale v průběhu roku jsou preference úplně jasné. A přesto (nebo možná právě proto) mám v chladničce na jedno červené tři bílá (případně sekt). Červených kupuju víc, víc jich taky odpijeme. Navíc jich hromady leží ve sklepě, protože jsou to vína co „musí zrát“, čímž se ten nepoměr skladových zásob v bytě ve prospěch bílých ještě prohlubuje. To jen tak pro účastníky domácích degustací, budete teď dostávat spíš bílá, potřebuju ten poměr zvrátit a naskladnit více červených, ať je po večerech z čeho vybírat :o)

Komentáře používají Disqus