čtvrtek 25. srpna 2011

Investiční fond a dvě značně odlišné knihy o víně

sklenka_minceByla to jen otázka času. Fondy pracující i s uměním jsou dnes už běžnou záležitostí, investorské platformy pro obchod s vínem vznikají všude možně a ze slavných vín je investiční nástroj už dávno. Fond postavený právě na víně je jen logickým dalším krokem. Dle Financial Times fond Dinghong (ano, tušíte správně, stojí za ním Čína…) láká investory na zhodnocení až 15% ročně a to díky nákupu spiček z Burgundska a Bordeaux. Tak nevím… index Top 50 vín (viz Liv-Ex) od konce června klesá (táhne ho dolů červené Bordeaux v čele s investiční superstar Lafite, až osm procent od dubna ztratil), takže patnáctiprocentní navýšení se může ukázat jako nereálné :-) Ale naopak index Top 500 je na vzestupu, holt zájem o vína těstě před hvězdnou špičkou s ujetými cenami se logicky zvyšuje, tak možná se investice stále ještě vyplatí :-) Což mi připomíná… mám ve sklepě hromadu Bordeaux spíše dostupnější kategorie z let 2004 – 2006 a pomalu se chystám na hypotéku, nechcete někdo pár lahví odkoupit, stejně to nestíhám pít :-D

the-drop-of-gods-italyA v Asii ještě chvilku zůstaneme. Před nějakou dobou jsem tu psal o vinném komiksu Kami No Shizuku, od té doby shlédl seriálové zpracování prvního svazku (takové roztomile afektované vinné melodrama to je) a dobře se bavil. Tenhle komiks, ať se nám to může zdát jakkoliv divné, má na vinnou kulturu v Japonsku obrovský dopad! Už vyšel v překladu do francouzštiny a teď se konečně chystá i ten oficiální anglický, svazek Les Gouttes de Dieu vyjde už za pár týdnů a další budou následovat. Pro vinné úchyly, speciálně pak milovníky vín z Burgundska, báječná zábava!

wine_warsCož mi připomíná další literaturu… oblíbený vinný blogger Mike Veseth, který na webu vystupuje jako The Wine Economist, vydal před nějakou dobu knihu se zajímavým názvem: Wine Wars: The Curse of the Blue Nun, The Miracle of Two Buck Chuck, and the Revenge of the Terroirists (krom verze pro Kindle je to samozřejmě i v normální papírové a navíc vázané podobě, viz Amazon). Nejde o čtení pro každého, tématem jsou především ekonomické tlaky formující dávno minulou, současnou a budoucí podobu vinařství. Je tam hromada opravdu moc zajímavých faktů, předpovědí, názorů a více či méně nečekaných souvislostí, čte se to moc dobře. Tedy pokud jste ujetí na podobná témata, což snadno zjistíte přečtením pár článků na tom blogu (= pokud s chutí dočtete 3 až 4 náhodně vybrané zápisky, tak si tu knihu kupte!). Na knize je trochu vidět, že jde z části o kompilát starších samostatných textů, a zasloužila by si i trochu lepší redakční práci, ale stejně ji považuji za dobrou investici :-) Úroveň To Cork or Not To Cork (popis zde na blogu) o vývoji uzávěrů na víno či Wine Politics: How Governments, Environmentalists, Mobsters, and Critics Influence the Wines We Drink to sice nemá, ale pokud nejste čistě vinný romantik, nechávající se ukolébat slovy jako „terroir“ a „tradice“, je tohle čtení přesně pro vás! :-)

Komentáře používají Disqus