pondělí 1. srpna 2011

Bylinky ve víně

rozmaryn_ve_smesceŘeč nebude o degustačních poznámkách, kde se to bylinkami a kořením jen hemží, ale o bylinkách a ochucovadlech skutečných. Vlastně tomu není ještě tak dávno, kdy byl přídavek medu a či různých koření něčím úplně normálním. Víno jen z hroznů a dále neupravené (i když u moderních vinařských technologií už se o tomhle dá zase s úspěchem pochybovat) je záležitostí poměrně novodobou. Vína kořeněná a dochucená dnes přežívají především v podobě vermutů, různých likérových záležitostí a samozřejmě pryskyřičné řecké retsiny, doma si okořenění vína většina dovede představit jen při výrobě obligátního svařáku. Ale to není jediná možnost!

Moje tchýně je velký experimentátor co se bylinek a alternativních léčebných metod týče (já se naopak různým preventivním výluhům a podobným věcem obvykle vyhýbám, ač jinak jsem velký fanda třebas biodynamických vín, a i při nemoci odolávám jakýmkoliv lékům jak dlouho to jen jde; prostě nejdřív doufám, že to tělo zvládne samo, a v momentech nouze pak věřím v moderní vědecké poznatky a co nejúčinnější prášky… taky ne zrovna ideální přístup), o víkendu na nás vytáhla „prostředek na zlepšení paměti“ (a údajně i na slabé srdce to pomáhá). Prý někde vyčetla, že tak funguje víno s macerovaným rozmarýnem. Zvláštní přívlastková směska Veltlínské zelené + Sauvignon + Sylvánské zelené 2009 vinařství Diana (škoda, že jsem to nemohl ochutnat neochucené) byla doplněna jen jednou snítkou, ale již druhý den rozmarýnová chuť i vůně hodně výrazně dominovala. Nebylo to ovšem nezajímavé, nějaké obyč levné bílé co mi nejede bych, kdyby to tedy na paměť opravdu fungovalo (nemohu zaručit, že jsem macerát pil jsem si ovšem dnes vzpomněl, takže…), takhle klidně upravil. Nebo vzít nějakou supermarketovou červenou obludku z Chile, tam by ten rozmarýn mohl zapadnout dobře…

svicka_na_usiNa pročištění vnitřních orgánů (a trávící soustavy především, bych si i tipnul) se doporučuje s vínem svařit mateřídoušku. Na posílení psychiky prý zase pomáhá šalvěj macerovaná ve sladkém víně, suché bílé obohacené Světlíkem lékařským zase pomůže při únavě očí. Diabetikům prý pomáhá v bílém macerovat pórek, na únavu a migrénu zase poslouží vymáchat v lahvi majoránku… :-) Trochu mi to přípomíná, jak jsem se před pár lety snažil v knize o afrodiziacích najít nějaká běžná koření či suroviny, která NEMAJÍ alespoň mírné účinky :o) A byl to věru problém.

Mícháte vína s bylinkami či kořením i jindy než při výrobě svařáku? Nějaký oblíbený recept? Podělte se :-)

P.S. Znáte svíčky na čištění uší, viz fotka výše? Docela příjemné :o) Ani nevím, proč jsem si na to vzpomněl zrovna u bylinkových vín… asi pro ty alternativní metody :o)

Komentáře používají Disqus