pondělí 20. června 2011

Žabožroutské růžové v plastiku

le_froglet_roseUž několikrát jsem tu psal o různých netypických baleních vína. Většinou trochu posměšně, v případě malých plechovek jako o herezi a urážce kultury pití vína. Zhruba před rokem tu byl článek Krabice, plechovky a pytle na víno, kde jsem se mimo jiné zmiňoval i o speciálním balení jedné dvojky vína rovnou s plastovým pohárkem na nožce. Prostě strhnete víčko podobně jako u jogurtu a můžete pít. S myšlenkou přišel v roce 2009 James Nash v Dragon’s Den, což je televizní pořad, který u nás znáte jako Den D. Investorům se to ale nezdálo a odmítli jej financovat. Nápadu se ovšem chytil řetězec Marks & Spencer a slaví s ním poměrně velký úspěch. Celá řada (bílé, červené a růžové) se jmenuje Le Froglet, kombinace francouzštiny a angličtiny a symbol malé žáby mi přijde jako docela dobrý vtip k levnému vínu od tradičního zdroje humoru pro Brity, žabožroutů. Cestou z Londýna jsem neodolal a do vlaku na letiště zakoupil variantu rosé ročníku 2009 :-)

Za celou řadou stojí Pierre de Passendale a původ hroznů je samozřejmě v Languedocu (klasické zemské víno, Vin de pays), jak je u těhle levných francouzských zvykem. Krom plastových kalíšků se vína prodávají i v běžné sedmičce a Syrah (s trochou Grenache) získal zlatou na poměrně prestižních Decanter World Wine Awards. Roséčko je směs Syrah, Merlot & Cabernet Sauvignon, na 12% alkoholu. Práce s balením je v pohodě, fakt jak otevírat jogurt. Kalíšek je plný téměř po okraj, což je trochu opruz, ale stačí trochu odpít a už to jde lépe. Samotné víno mne poměrně příjemně překvapilo. Je to samozřejmě typická aromatická moderní líbivka, do jahod a červených lesních plodů, ale s docela fajn kyselinou, jen mírně nasládlá a kulatější, dobře pitelná. Nemá to takový ten vyloženě průmyslový štych a rozhodně neuráží. Takhle pro jednou je ten kalíšek celkem zábavný, nebo na nějaký rychlý piknik či něco podobného. Po pravdě jsem si obal nechal a možná ho vezmu sebou na letní táboření, až zas rozflákám degustační sklenku tak se bude hodit :o)

fish_and_chips
Nemůžu si pomoct, ale celé mi to přijde jako skvělý nápad, a to nejen marketingově. Poslední roky hodně sílí snaha smazat z vína takový ten nános snobismu a udělat z něj normální pití, tohle může docela přispět. Prostě si místo plechovky piva nebo cideru vezme mládež do parku tohle :-) Líbilo se mi doporučení na klokanech pro pití k sendvičům a dalším běžným jídlům, prostě žádné ty typické popisky „výborně se snoubí s ústřicemi“ nebo „skvěle doplní divočinu s výraznou omáčkou“. Tudy vede cesta. Možná je Le Froglet v kalíšku plastovém, ale alespoň připomíná sklenku a není to vyloženě kelímek, plechovka či krabička s brčkem (zažil jsem v Japonsku) :-)

P.S. Když jsem u toho UK… dost mne tam vytáčela cena pravých šampaňských v Tescu a dalších supermarketech… nejlevnější od nějakých 10 - 13£, můj oblíbený Piper-Heidsieck za 20£, Taittinger 25£, Bollinger 40£ a různé další Grande Marques všelijak okolo. Což jsou při kurzu 27 – 28,- Kč za libru ceny, na které se u nás jako koncový zákazník dostanete spíš výjimečně v nějakých speciálkách pro gastronomii. Sice se za stejné peníze vyplatí kupovat spíš menší pěstitelská šampaňská, ale stejně je ten cenový nepoměr dost otrava.

Komentáře používají Disqus