úterý 31. května 2011

Vinařský zákon a nová výsadba, Hospoda v New Yorku, víno v Patagonii a podceňování alkoholu

chranene_zemepisne_vinoV uplynulých dnech došlo na poli domácího vinařství ke dvěma papírovým změnám. Tak především návrh s pozměňovacími návrhy upraveného vinařského zákona podpořil ve čtvrtek zemědělský výbor Poslanecké sněmovny (viz třeba Mediafax), takže už to s ním vypadá dost definitivně. Co to znamená a dotkne se to nějak i konzumentů? Ano. Můžeme se těšit na nápisy Chráněné označení původu (CHOP) a Chráněné zeměpisné označení (CHZO) na vinětách, viz pravidla označování jak je chce EU. Staré známé přívlastky ale zůstávají, jen napsané na zadní vinětě. A ani s VOC se loučit nemusíme. Nově je tu povinnost uvádět evidenční číslo jakosti i u běžných jakostních vín, dochází k omezením při používání některých výrazů (Chateaux) a pár dalším změnám, mimo jiné je tu nově legální možnost dokyselování vín (předpokládám, že se jedná jen o implementaci možnosti požádat o výjimku pro určitý ročník z pravidla, že naše vinařská oblast dokyselovat nesmí). Detaily určitě časem. Další zajímavou zprávou je totiž možnost vysadit (pro komerční výrobu vína, jinak si můžete sázet v klidu, jen výsledek nemůžete prodávat) dalších tisíc hektarů vinic (Mediafax). Tak kdo z malopěstitelů stihne své kousky půdy přihlásit? Nebo to všechno vyžerou velkoproducenti, kteří už dneska nemají kde brát a sahají po hroznech z Maďarska a kdo ví odkud? :-)

Ve Wall Street Journal vyšel zajímavý článek o Oldřichu Sahajdákovi a podniku Hospoda, kterému bude šéfovat v New Yorku. Perfektně ošetřená plznička, bůček, ryby z Třeboně… to vše webkamerou spojeno s La Degustation v Praze, aby si kuchařský tým (pravda, v trochu jiných časových zónách, tak dobře jako mezi French Laundry a Per Se, kde se obraz z kuchyní propojuje na velikém LCDčku promyšleným videokonferenčním systémem, to asi nepůjde) mohl vzájemně konzultovat suroviny a přípravu. Držím palce, jen ať jim ukážou, že se u nás umí vařit skvěle. Jen tedy degustační menu za $100 je dost odvážný krok, vzhledem k tomu kolik v NY stojí špičkové podniky s kdo ví kolika hvězdičkami a výbornou reputací :-)

Nedávno proběhla krásná připomínka toho, co udělalo z Bordeaux zásadní vinařskou oblast (nápověda: Britové a snadná dopravní dostupnost + dobrá vína). Do Londýna vyrazila historická plachetnice s nákladem červeného vína. Moc pěkný!

Na seznam vinařských zemí si můžete připíchnout další špendlík, tentokrát je to do Patagonie. Hned 200ha, klasické mezinárodní odrůdy pěstované bez chemie a Pinot Noir co v místním terroir dozrává na patnáct procent alkoholu… světe div se! :-) Což mi připomnělo nedávný článek od Dr. Vino, který se týká studie, jež potvrzuje, že údaj o množství alkoholu na vinětě je typicky nižší než úroveň skutečná (nejvíce u vín novosvětských). A také že množství alkoholu v průběhu let 1992-2009 stoupalo, ale rychleji než by odpovídalo případným nárůstům průměrných teplot ve vinařských oblastech (= vyšší alkohol byl více volbou vinaře). Hmmm…

Jo a vypadá to, že na slunovrat začíná nějaká zajímavá akce - http://www.summerofriesling.com/. Ne že bych s ryzlinky po celé léto nepočítal i tak, ale stejně budu sledovat, co se z toho vyvine :-)

Komentáře používají Disqus