pondělí 21. února 2011

Výsledky ankety „Oxidativní vína (například z Jury)“

osicka_pinotCo by tak výsledek ankety o poněkud specifických oxidativních vínech napověděl někomu, kdo se chystá začít je do ČR dovážet? Tak například že i mezi vinnými nadšenci (snad správně předpokládám, že to je typický návštěvník tohoto blogu) je obrovský potenciál pro edukativní ochutnávky a růst spotřeby! Ehm… nebo že s prodejem to nebude mít zrovna snadné (což pár dovozců, co něco oxidativních vín na trh dodali, asi potvrdí). Ze 185 hlasujících jich totiž 99 a tedy nadpoloviční většina (53%) zvolilo možnost, že oxidativní vín prakticky vůbec nezná. Druhou nejčastější vybranou možností bylo s 28 hlasy (15%) „mám rád, ale piji výjimečně“. Zde může hrát roli i poměrně úzký sortiment na našem trhu, být více oxidativních vín za rozumné ceny k dispozici, třeba by to bylo lepší. Jenže… ta skupina nadšenců je opravdu malá a rozhodně nějaké větší prodeje neumožní. Třetí nejčastější možnost zvolilo 26 hlasujících, tedy 14%, a ti oxidativní vína rádi ochutnají ale nevyhledávají. Chodí sem i pár vyložených nadšenců, v anketě 18 lidí (9%) zvolilo že je obdivuje a shání kde může. Řadím se mezi ně, ale i tak v poměru k běžným vínům těch oxidativních vypiju malý zlomek. 9 hlasů (4%) přišlo pro možnost „moc mi nechutnají“, 5 hlasů (2%) dokonce pro „hnus největší“. Tabulka viz níže.

anketa_oxidativni
Zde na blogu se o oxidativní vína, různé netradiční záležitosti vyrobené bez síry a podobné věci otírám docela často. Pro zájemce jsou tu například následující články:

Minulý pátek jsem doma dělal ochutnávku různorodých sudovek a bylo to… zajímavé. I proto anketa, ve které můžete hlasovat nyní. Kupujete na popíjení doma sudovky / stáčená vína? Pravidelně? Přímo u vinaře nebo z vinotéky? Hlasujte.

Komentáře používají Disqus