pondělí 7. února 2011

Růžové šampaňské, ryzlink a ryzlinkosauvignon

sklenka_champagneDneska zase odhrnu poznámky k několika vínům ze dní předchozích, půjde o trošku nesourodou směsku, jak už je mým zvykem. Začnu šampaňským a to ke všemu růžovým. Ne že bych se chtěl svézt na každoroční vlně článků k Valentýnu (tohle lépe zvládnou jiní, třeba na SCUKu najdete průvodce večeří pro zamilované páry), růžovek v průběhu týdne ještě uvidíte spoustu v různých novinách a časopisech, ale prostě jsem ho nedávno pil a oslovilo. Gonet Sulcova Rosé Brut je neročníkové suché šampaňské vyrobené metodou saignée, z moštu odrůdy Pinot Noir jen krátce macerovaného na slupkách. O tomto vinařství z podezřele česky znějícím jménem jsem tu už psal a vrhnu se rovnou na poznámky k  vínu. K růžovce mi styl viněty sedí lépe než k ročníkovému bílému minule, ale posuďte sami na fotce níže. Důležitý je stejně obsah lahve.

gonet_sulcova_rosePo nalití víno velmi výrazně pění, sklenkou s mokem až jedovatě křiklavé červené barvy se prohání spousta pěkně malých bublinek. Vůně je příjemná, spíše jemnější, krásně ovocitá, připomíná mi malinovou pěnu, kterou dělala babička na lívance, a třešňovou šťávu. Chuť vyvážená, zakulacená, suchá ale s dotykem cukru, vlastně docela elegantní (byť trošku usedle, chybí tomu říz, zvládl bych výraznější kyselinu), delší doznívání, perfektně udělaný snadno přístupný styl. Moc pěkné víno, byť z růžovek u mne stále vedou takové ty hodně suché typy, co umí třeba Tarlant. Myslím ale, že i pro šampaňské začátečníky by tohle na valentýnském stole zafungovalo. U vinaře 16€, u nás se dá koupit nějak okolo sedmi stovek.

ryzlink_palaviense_2007Vína z Vinselektu Miloše Michlovského jsem v posledních letech ochutnával spíše občasně, u stánků na větších degustacích či levnější vína při návštěvách, pravidelně snad jen jejich Pinot Noir. Na návštěvě se mi do sklenky dostal Ryzlink Rýnský 2007 pozdní sběr, řada Vinum Palaviense, původem v Perné, trať Purmice. Barva nijak hluboká. Ve vůni čistý, květinový ryzlink, trochu lipového medu, náznak barev a laků, spíše jemnější vyžadující větší pozornost. Suché, čisté, již trochu nazrálé, hodně lehké, takového kabinetního typu (oceňuji, v prestižní řadě vín bych čekal sklouznutí k až přezrálým vínům se zbytkovým cukrem), snadno pitelné, ale s dostatkem jemných nuancí ke zkoumání. Vůbec ne špatné, pokud máte ale rádi takové ty důraznější ryzlinky z Rýna či Mosely, tak tomuhle se vyhněte. Osobně bych si rád zkusil v klidu doma celou láhev, hodně by ovšem záleželo na ceně, řada Vinum Palaviense se běžně pohybuje okolo 300,- Kč a to by už bylo na hraně.

zabojnik_modre_sklepy_2008Další láhev mi doma skončila tuším po oslavách Silvestra (= neznám cenu ani kde byla zakoupena). Pochází z Vinného sklepa Zábojník ve Vrbovci a jde o Cuvée Sauvignon a Ryzlink rýnský 2008 jakostní polosuché. Vinař Stanislav Zábojník snad tři desetiletí vedl jako sklepmistr Modrý sklep v Novém Šaldorfu (nápis Modré sklepy na jeho vinětě na toto upomíná), svůj post opustil v roce 2008 a loni bohužel zemřel. Toto víno je podle všech náznaků jeho domácí produkce (snad jsem to pochopil a jména si spojil správně). Zelená bordeaux láhev, plastová záklopka, krátký nepříliš kvalitní korek lepený z drti s pevnou dvojploškou. Vůně nasládlejší, docela výrazná, univerzální tropiko. Ani jednu z odrůd nepozoruji, je to taková ta moderní líbivá ovocitá záležitost, ovšem slušně provedená. V chuti čisté, jednoduše postavené a rozumně dlouhé, trocha zbytkového cukru srovnána poměrně fajn kyselinou. Úplně v pořádku moderna pro davy. Přiznám se ale, že tenhle styl bych čekal od velkoproducenta mířícího na supermarkety, ne menšího vinaře.

Komentáře používají Disqus