pátek 26. listopadu 2010

Obarvené víno, Chauvet, nové vínoblogy

svatomartinske_sklenkyO tom, co všechno má vliv na degustaci vína, a jak i relativně nevýznamná změna prostředí (například osvětlení) může ovlivnit názor na obsah sklenky už jsem tu psal několikrát. V článku BBC o éčkách v potravinách najdete vtipné krátké video, ve kterém partička vinných odborníků dostává do sklenek červené víno a má si tipnout, co to tak asi je, a napsat k tomu degustační poznámky. Ve skutečnosti šlo o Pinot Grigio obarvený na červeno. Všichni se nechali oblafnout. Před pár lety jsme na jedné ochutnávce zkoušeli degustovat se zavázanýma očima a rozpoznat nějaké lehčí spotřební červené, pokud jej podchladíte na deset stupňů, od bílého je docela těžké. Schválně si to někdy vyzkoušejte sami.

Když jsme u těch aditiv a úprav „nejzdravějšího a nejhygieničtějšího nápoje“, jak kdysi pravil Louis Pasteur … v nedávné době jsem přečetl tři zajímavé knihy o víně z pera různých vinných odborníků, které se zde postupně pokusím představit detailněji, protože mají mnoho co říct. A díky úryvkům na Veltlínu narazil na další „nutné“ čtení. Všem těm, kteří hledají ve vínech pravdu, autenticitu, doporučuji k přečtení krátké zápisky Vin naturel podle Julesa Chauveta a Vin naturel podle Julesa Chauveta II. Rezonují ty texty i ve vás?

richard_stavekVinných blogů není nikdy dost a obzvláště těch od vinařů a dalších odborníků z oboru, kteří mají přeci jen trochu jiný pohled, než my konzumenti a nadšenci. A tak mne strašně potěšilo, že po svém úvodníku v časopise Vinařský obzor, kde mluvil o blogování (děkuji za pěknou zmínku o Jižním svahu!) a vínoblogerské konferenci ve Vídni, se na tenhle styl publikování vrhnul Richard Stávek. Richard je jedním z vůbec nejzajímavějších domácích vinařů (a krom toho i chovatel různorodé zvěře, výrobce sýrů, klobásek, povidel…), psát umí a především má mnoho co říct. Budu sledovat pravidelně.

Čas od času jsem zaskočil na (a v doporučených stránkách zde vpravo na blogu linkoval) web Vinoforum od Petera Handzuše, ovšem když o něm dnes začal psát, tak zjistil, že nefunguje. Stejně jako přestal fungovat Peterův osobní profil (i stránky Vinohradníctvo a Vinárstvo Handzuš & Handzuš). Tak snad jde o nějaký dočasný problém a ne Peterův exodus z internetu, přinášel zajímavý pohled na situaci ve světě vína u našich slovenských kolegů. Budu adresu proklikávat a doufat v návrat :-)

Nově sleduji i vinné zápisky hornisty a dirigenta Ondřeje Vrabce, zde tedy ne vinaře ani someliéra (byť degustátorské zkoušky složil), ale vůbec ničemu to nevadí. Narazil jsem na něj při vyhledávání nějakých hudebních informací a šlo o velmi příjemné překvapení. Na svém webu přináší přehled přechutnaných vín z různých oblastí s body, ale i detailnější popisy, reportáže z cest za vínem, rozhovory s vinařskými osobnostmi… pěkné to je! A dost mne mrzí, že jsem přišel o jeho nedávný dirigentský debut s Českou filharmonií. Tak snad někdy příště.

Komentáře používají Disqus