pondělí 23. srpna 2010

Výsledky ankety „Chardonnay vs. Ryzlink“

ryzlink_melnik_2007 Neustále se mluví o tom (především v kruzích jeho milovníků), jak Ryzlink rýnský (Riesling) sesadí z trůnu všechny ty Chardonnay a Sauvignony a stane se znovu králem, jak mu ostatně vždy příslušelo. A když se podíváte do regálů běžných obchodů, tak… stále nic :o) Minulá anketa měla velmi jednoduché zadání – Chardonnay nebo Ryzlink? Snad i proto se jí zúčastnilo vysokých 160 hlasujících, výsledek je navíc moc pěkně „kulatý“ a velmi mne potěšil. Ryzlink obdržel 120 hlasů, tede přesně tři čtvrtiny! Chardonnay skončilo v tomto klání druhé se 40 (25%) hlasy. Ryzlink, odrůda velmi tvárná a dle terroir schopná dávat báječná vína skoro všech myslitelných stylů, je králem alespoň zde na blogu.

Hlasování možná nebylo úplně fér, prostě se tu schází určitá skupina vinných nadšenců, co má leccos společného. V posledních dvou týdnech ovšem dorazila poměrně velká skupina úplně nových hostí (což je vidět i na počtu hlasů) a tak snad výsledek není „fanklubem ryzlinku“ zkreslená úplně. Ryzlink je mezi vinnými nadšenci momentálně hodně populární, tatáž anketa na hlavní stránce iDnes by dost možná dopadla přesně naopak, tedy ve prospěch Chardonnay.

anketa_ch_vs_rr

Nová anketa je trochu vážnější, týká se povolení alkoholu za volantem. Téma je to složité, trochu odlišný názor na něj mají vlády každého druhého státu v Evropě, o zemích za oceánem ani nemluvě. Už dávno ani neplatí, že ve Francii můžete volně „degustovat“ a pak sednout za volant, i zde se limity snižují a hlasitě mluví o „nulové toleranci“ (přínos limitu na snížení počtu nehod zde byl velmi zřetelný). Některé země tolerují poměrně vysoké hladiny (např. 0.8 promile), ale velmi tvrdě trestají jejich překročení či přestupky spáchané pod vlivem alkoholu. Kudy by se měla ubírat ČR? Hlasujte!

Komentáře používají Disqus