pátek 9. dubna 2010

Portugal + Alibernet, Red 2008 a Faugères

artevini_red Dneska opět odtlačím pár poznámek k vínům vypitým doma a ne na degustacích, konkrétně ke třem pohodovým červeným. Měl bych to takhle dělat častěji, furt někde trajdám a vína se mi doma hromadí, místo abych je pěkně odpíjel :o) Při nějaké větší slezině, tuším narozeninové oslavě, jsme vypili láhev Red 2008 z vinařství ArteVini, o jejich Green už jsem tu psal. Jde o zemské Zweigeltrebe, setkat se s ním mohl skoro každý, kdo vyzkoušel některou z restaurací v rámci Grand Restaurant Festivalu, vinařství (za kterým stojí populární dovozce Neubauer & syn) se podařilo jejich základní bílé i červené umístit skoro všude. Víno je opět pod screw-capem a cíleno jako záležitost do gastronomie, pro rozlévání v restauracích a „jen tak pití“ doma. Rozumně tmavé, ovocité s výraznějším kořenitým podtónem, spíše lehčí až středně plné, čisté, suché s příjemnou kyselinou a tak akorát dochutí. Dobře udělané nekomplikované červené nezastírající původ v severnější vinařské oblasti (byť bych teda tipoval nějaké základní Rakousko spíš než Moravu, pocitově), nic víc a nic míň. Dovozce je rozdával jako vánoční dárky zákazníkům a takhle zadarmo potěšilo, při běžné MO ceně okolo 150,- už bych dovedl najít i znatelně charakternější vína. Vyšší řadu z ArteVini jsem chutnal ve velmi mladé podobě z ročníku 2009 letos v lednu a vypadalo to dost nadějně, uvidíme za pár měsíců.

artevini_degu krasna_hora_cuvee_2008

Ale u červených „základek“ na běžné pití ještě zůstaneme, tentokrát je to Cuvée Modrý portugal a Alibernet 2008 z Krásné hory, záležitost koupená za stovku po jedné narozeninové oslavě ve sklípku (tam je i něco k jejich pinotům). To mne jako bavilo docela dost. Hlubší barva, aromaticky moc příjemné, peckovinové, působí docela hutně a zároveň svěže. V chuti krásně suché, středně plné, opět tmavé peckoviny, vyvážené s čistou pěknou dochutí, láká na další sklenku. Nekomplikované, ale určitě ne nudné. Navíc s moc fajn ambaláží, za ty peníze parádní víno pro pití „když nevíte co“, pro nošení na večírky a rozdávání jako dárky, ta láhev působí mnohem dražším dojmem :o)

faugeres_taillefer_2006 A teď jeden odskok do Francie. Domaine Ollier Taillefer (web) je středně velké (+/- 140.000 lahví ročně) rodinné vinařství z Faugères (jih Francie, součást Languedocu), řídí jej sourozenci Luc a Françoise Ollier. Na místních strmých břidlicových svazích pěstují Grenache, Carignan, Syrah, Mourvèdre a Cinsault z odrůd modrých a Roussanne s Rolle (v Itálii známé jako Vermentino) z bílých. Jsou členy sdružení Terra Vitis, které prosazuje udržitelné ekologické postupy ve vinaření (takové to klasické Agriculture Raisonnée to je). Chutnané Faugères Grande Réserve 2006 je červené ze starých výsadeb odrůd Carignan, Grenache a Syrah, ale nedostává vůbec žádné nové barikové sudy, zraje jen ve velkých tancích. Khaki burgundská láhev, kovová záklopka, fajn plný korek, docela hezká viněta. Třináct procent alkoholu, pokud je to tedy důležitý údaj, a projevem poměrně velká klasika téhle odrůdové kombinace. Temnější pěkná rudá, čerstvě po otevření hodně aromatické, výrazné, svěží, ovocité, drcené tmavé třešně se sladkým kořením, koženým páskem, lehká kouřovina a dochucovadlový mix (maggi), jižně teplé ale ne přepečené. Chuť je v harmonii s vůní, víno je středně plné, pěkně ovocité s kořenitou linkou, s docela výraznou kyselinou i tříslem (klidně může dál zrát, případně se hodí nějaká ta hodina v karafě), působí dost mladistvě a chvílemi trochu tvrději, přísněji. Slušná dochuť a v kombinaci s jídlem pohoda. Pěkně udělaná klasika, fajn pití, pro mne tomu ale chybí nějaký X faktor, je to takové… no… úplně dle očekávání :o) Cena do tří stovek.

Komentáře používají Disqus