úterý 13. dubna 2010

Jarní úklid ve vinné chladničce

zernoseky_barrique_cuvee_20 Pravidelně jsem obviňován, že ochutnávky pořádám jen proto, abych se zbavil zásob vína co mám doma. Není to pravda! :o) Obvykle podstatnou část vín nakupuji přímo na tu kterou ochutnávku a většinou vezmu i něco navíc. A pak to nestíhám pít. Víno má tendenci se hromadit (viz jedna z deseti pravd, doplňte vlastní!), zrát a následně už jen stárnout. Na poslední ochutnávce jsem dal těm, kteří pochybovali o mých záměrech, možnost mít pravdu. Byla prostě a jednoduše zaměřena na „jarní“ likvidaci části zásob a uvolnění trochy prostoru v chladničce :o) Ve sklenkách skončila vína, která se mi nějak nedařilo otevřít dříve (a často už se poněkud blížila hranicím archivačního potenciálu), na něco jsem si je šetřil a nevyšlo to, či taková, které jsem chtěl otevřít ve společnosti dalších vinných nadšenců. Bral jsem to prostě jako možnost si o nich rovnou popovídat a vypít je s fajn lidmi. A aby nebyla nuda, šla sada pěti bílých a následně pěti červených naslepo. Seznam vzorků byl znám předem a k dispozici, šlo tedy „jen“ o správné přiřazení. A i to nebylo úplně snadné. Co se chutnalo a jaké to bylo?

Reisten – Riesling Maidenburg 2005 pozdní sběr
Speciální viněta a podtitulek „Official Golf Wine supported by The Czech Golf Federation“, původ v trati Valtická. Víno má 12.5% alkoholu a je, se 17g/l cukru a 9.1g/l kyselin, deklarováno jako suché. Bledší zlatavá barva. Při prvním slepém hodnocené popisuji vůni jako nazrálou, do medových tónů, jemně koření, velmi příjemné. Při napití lehce až zaperlí na jazyku, víno je plnější, výrazněji znát zbytkový cukr dobře doplněný fajn kyselinou, celek působí svěže a dlouho doznívá a jde o hodně efektní záležitost. Při chutnání o dvě hodiny později z odhalené lahve si doplňuji mineralitu, bohatost a koncentraci. Hodně dobré!

Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice – Sylvánské zelené 2006 výběr z hroznů
Původ ve vinařské podoblasti litoměřické, obci Vetlá a konkrétně na vinici Sovice, lahvováno v objemu 0.5l, na 13.5% alkoholu a deklarováno jako polosuché. Nijak hluboká barva. Ve vůni kombinace nazrálých tónů a zaprděnosti, která částečně odvane, ale ne úplně. Něco květinových tónů, lehce exotické ovoce, spíše jemnější. V chuti působí lehčím a sušším dojmem, ale je tam něco oxidace, hořčinka a celkově mám pocit, že to víno není úplně v pořádku.

cistka_bila
Moravské vinařské závody – Sauvignon 2007 pozdní sběr
Řada Herbarium Moravicum, původem ve znojemské podoblasti, suché na 13.5% alkoholu. Spíše docela bledá barva, ve vůni lehce angrešt a mírně bonbónová ovocitost, dostatečně svěží. Suché, čistý květino-ovocný mix v chuti, středně plné, dobře pitelné. Nic zásadního, korektní.

Léon Beyer – Cuvée Léon Beyer 2005
Odskok do Alsaska, o této zajímavé směsce jsem tu již psal. Je to typ vína „Gentil“, společně s Edelzwickerem jde o typickou směsku odrůd, jež mohou i samostatně nést označení apelace Alsasko. Ale zatímco Edelzwicker může být smíchán v jakémkoliv poměru, pro Gentil se předpokládá, že alespoň polovina bude z „ušlechtilých“ odrůd (Gewürztraminer, Muscat, Pinot gris, Riesling). Více o apelacích Alsaska v jednom starším článku, navíc s moc zajímavou debatou. Každopádně tohle víno je jedno z těch, které už mají být „papírově“ vypité, vinař doporučuje otevřít do 3 – 4 let. Bledší barva, aromaticky do květinových a lehce nalomených tónů, hodně nazrálé s mírnou oxidací. Výrazná kyselina, svěžest, čisté, květinové, spíše lehčí, příjemná dochuť, velmi dobře pitelné. Aromaticky se to nějak zvlášť neudrželo, ale v chuti stále moc fajn pití.

g_de_guiraud_2008 Château Guiraud – Le "G" de Guiraud 2008
Směs Sauvignonu (tři čtvrtiny) a Sémillonu z ráje sladkých vín, Sauternes v Bordeaux, ale připraveno jako úplně suché víno (viz komplet detaily). I o tomto víně jsem tu už psal a doporučoval na otevření nějaký ten měsíc počkat, výjimečně mám pocit, že jsem se nepletl. Aromaticky je to hodně intenzivní úlet, expresivní víno, velmi bohaté, kupa angreštu, trocha rybízu, něco exotických ovocí, pytlík cucavých bonbónů. Je toho strašně moc, valí se a obluzuje smysly. V chuti čisté, krásné suché, šťavnaté, velmi pěkná výrazná kyselina, bonbónová ovocitost, slušná dochuť, mineralita. Je to tak přehnané a ulítlé, až vlastně krásné. Někdy máme všichni chuť jít spíše do cirkusu nebo na pouť než posedět na koncert komorního smyčcového kvarteta :o)

Vinařství Hruška – Cuvée Dornfelder & Svatovavřinecké 2008
Původem ve slovácké podoblasti a obci Blatnička, na 12% alkoholu, suché. Už delší dobu se chystám sepsat něco z degustace přímo u nich (a návštěvy palírny Žufánek o pár kilometrů dál), ale stále se mi to nedaří. Tak alespoň jeden vzorek z vín dovezených domů. Mladší barva s odstínem do fialové. Ve vůni ovocně-kořenité, mladé, šťavnaté, trocha borůvek. V chuti suché, čisté, svěží, mladé, lehčí ovocité s fajn dochutí. Solidně udělané červené na „jen tak“ pití.

Annette Springer – Pinot Noir 2006 pozdní sběr
Původ ve vinařství Stapleton-Springer, hrozny z velkopavlovické podoblasti, vysokých 14.4% alkoholu. Barva spíše rubínovka, nijak hluboká. Ve vůni sladce mazlavě ovocité, trochu „sklepní bramborové zatuchlinky“, výrazně těká alkohol. Chuť suchá, ale přezrále ovocitá a zároveň hrubší s hromadou alkoholu, působí nevyváženě. Tohle vinařství umí i o několik řádů lepší Pinot…

Žernosecké vinařství – Barrique Cuvée 2005
Známkové červené původem hroznů v Čechách, odrůdy jsem nějak nedohledal a již položil dotaz, alkohol 12.5%. Barva temná, hlubší, moc pěkná. Ve vůni příjemně nazrálý červený barik do „bordó“ stylu vzácného dřeva s akcentovanou kyselinou, příjemným ovocem a lehkou živočišností. V chuti suché, ovocité, již nazrálé ale pravděpodobně ještě ne na vrcholu, dost kyselin i třísla, sladší ovoce, šťavnaté, silně nadprůměrné moderní pití. Pro mne překvapení večera, výborné.

cistka_cervena
Château Beaumont 2004
O tomto víně jsem zde již publikoval obsáhlejší článek. Tentokrát mám v poznámkách až neprůhledně hlubokou barvu, silně nabarikované zralé ovoce s výraznou kávovou linkou, lehkou živočišnost. V chuti je pak víno suché, s ovocem docela znatelně přejetým dřevem, trochu trpčí ale docela dlouhý závěr. Přišlo mi to prostě jako solidní mladé Bordeaux, kde je trochu moc dřeva či se spíše ještě úplně nerozleželo v lahvi a celé to potřebuje čas. A je fakt, že tahle láhev byla celou dobu uložena v chladnějším prostředí než ty, které jsem doma pil dříve. A pak si něco hodnoťte…

Château Jun – Red Extra Selection
Víno z oblasti Jamanaši v Japonsku postavené na Cabernetu a školené ve dřevě, jedna z našich akvizic při návštěvě místního degustačního sklepa s průřezem lokální produkce (článek s fotkou místních obludných keřů odrůdy Košu). Aroma poněkud podivné, lehce octové a trochu mimo, přezrálé. V chuti suché, přezrálé, decentně bramborově jeté, ale stále ještě pitelné, byť ne příliš zajímavé. Tedy ne děsivé jako vzorky z Číny nedávno, ale naprosto odlišné od vína, které jsem chutnal před dvěma lety. Kupoval jsem ho totiž proto, že silně připomínalo Cabernet Moravia a moc jsem se těšil, jak na nějaké slepé degustaci všechny zmate. No nevyšlo to.

Dobrovolně se přiznám k těžkému degustačnímu trapasu, který mne jako ryzlinkofila mrzí dvojnásob. V úporné snaze odhalit všechny vzorky správně jsem to nějak „překombinoval“ a jelikož jako jediné sladší víno v degustaci tušil Sylván, přiřadil jsem ho k  degustačním poznámkám ryzlinku. A tomu zase, protože šlo přeci jen o pět let starý kousek a leccos se mohlo pokazit, dal poznámky Sylvánu. Fuj! Ego jsem si napravil vším správně u červených. Oproti ostatním degustujícím jsem měl ovšem nefér výhodu, protože podstatnou část vín znal a měl šanci určit je mnohem snadněji než oni. I tak byla výsledná úspěšnost docela slušná, třeba potěšila naprostá jistota všech degustujících u českého bariku a především sauvignonu od MVZ, tam myslím nezaváhal nikdo.

Komentáře používají Disqus