pátek 19. března 2010

Výsledky ankety „Typické voňavky a vy“

ginglinger_muscat Další anketa je u konce a tentokrát nám to tu zavonělo, tématem byla vína z výrazně aromatických odrůd. Zvolil jsem do hlasování takové ty nejtypičtější na našem území, ale definice pojmu „aromatická odrůda“ trochu pokulhává, opravdu intenzivně může vonět leccos (někdo by do seznamu jistě zařadil třeba Sauvignon a kdo ví co dalšího). Hlasovalo vysokých 122 návštěvníků blogu a nejtvrdší boj nakonec svedl Tramín, odrůda tradiční a rozšířená po celém světě, s Pálavou, z Moravy pocházejícím křížencem odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Boj to byl tedy v rámci rodiny, ale rodič nakonec potomka porazil a na stupni vítězném stanuly Tramíny, pro které hlasovalo 36 (29%) z vás. Odstup Pálavy nebyl velký, druhé místo drží s 32 hlasy (26%). Třetí největší počet hlasujících, 30 (24%), tahle voňavá vína příliš nemusí. Odstup Muškátů je velký, hlasovalo pro něj jen 13 (10%) z vás. A dalších 10 (8%) preferuje jinou aromatickou odrůdu. Podělíte se, jaká že to je?


anketa_vonavky
K anketě o „voňavkách“ mne trochu nakoplo jejich časté podceňování lidmi, kteří se už o víno zajímají trochu více, takové to „na muškát dobrý“ při ochutnávkách vína. Jako by velmi intenzivní vůně byla známkou toho, že degustované víno nepředvede nic navíc a je primárně určeno nadchnout „prosté davy“, až podbízivě se zalíbit. Já do té skupiny tak trochu spadám a často se přistihnu, že vínům z aromatických odrůd prostě věnuji méně pozornosti, než si třeba zaslouží. A vlastně mnohem více ocením tramín, který takovou tou častou explozivní exotickou vůní vůbec nedisponuje. Ale to je můj boj :o)

Hlasujte v další jednoduché anketě. Hypotetická možnost, že budete moct pít vína jen z jedné podoblasti vinné Moravy, je sice děsivá, ale přeci jen zkuste vybrat tu vašemu srdci nejbližší. Až vyjdou výsledky, určitě se budu těšit na důvody vašich voleb. A kdyby někdo chtěl, může mi svou ódu na tu či onu podoblast poslat mailem (cerovsky@jizni-svah.cz) předem. Jestli se sejdou nějaké pěkné ke každé ze čtyř podoblastí, rád je v článku s výsledky uveřejním.

Komentáře používají Disqus