pondělí 15. února 2010

Výsledky ankety „Frankovka vs. Vavřinec“

Dnes přináším výsledky odrůdového souboje, pravda jen v anketě (udělat degustaci se 3-4 vzorky od každé odrůdy, to by se teprve ukázalo), mezi Frankovkou a Svatovavřineckým. Jména jsou to notoricky známá i těm, kteří se o víno moc nezajímají, jde o dvě asi nejprofláklejší červená v ČR , po desetiletí tradičně przněná jako naoxidované „sudovky“ v každé hospodě. Pro zajímavost jsem vložil i dva křížence výše uvedených, Zweigeltrebe a André. A to výsledky pořádně zamíchalo. Jasným vítězem se 41% (43 z celkových 103) hlasů se stalo Zweigeltrebe! Výsledek šlechtění Fritze Zweigelta z vinařské školy v rakouském Klosterneuburgu, dnes odrůda vysazená nejen v domovině, v Německu, ČR a na Slovensku, ale třeba i v Kanadě a Japonsku, zde v anketě tedy porazila své rodiče. U nich byl souboj těsný, ale nakonec patří druhé místo Svatovavřineckému (26%, 27 hlasů) a třetí Frankovce (23%, 24 hlasů). André obvyklý patriotismus pijáků vína nepomohl a ač tedy tato odrůda vznikla ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích, zůstalo jako ten čtvrtý vzadu (8%, 9 hlasů).

anketa_vavrinec
Přiznám se, že kdybych býval hlasoval jen podle produkce v ČR, asi by můj hlas šel též pro Zweigeltrebe, kde mi přijde kvalita produkce taková nějak nejstabilnější. Ale pokud jsem hledal ty největší vinné zážitky s jednou z těchto čtyř odrůd, a samozřejmě započítal i produkci z okolních zemí, vyšla mi vítězně Frankovka. Právě z ní jsem sice pil hodně často vína dost mizerná, ale též nejvíce takových, která bych se nebál označit jako „velká“. Ale možná jsem měl jen smůlu a nikdy nedostal do sklenky to správné André :o)

Hlasujte v další anketě, která je (přiznávám) inspirována nedávným zápiskem na Dr. Vino. Čokoláda a víno? Nesmyslná kombinace, nebo pro vás něco funguje? Vím, že je strašně důležité, jak je ta čokoláda upravena (asi jinak to bude u čoko s rybízovým želé a jinak u kusu 85% hořké), ale stejně si zkuste vybrat z nabízených možností, každá anketa bude vždy velké zjednodušení a více třeba prozradí následná diskuse u článku s výsledky.

Komentáře používají Disqus