pátek 29. ledna 2010

Výsledky ankety „Nejčastěji piji vína z následujících zemí“

cuvee_kambrium Čtrnáct dní uteklo jako voda a jsou tu výsledky další ankety. Tentokrát měla spoustu možností, ale ptal jsem se na jednoduchou věc – vína z jakých zemí pijete nejčastěji. Samozřejmě možnost hlasovat pro více možností způsobila, že jedna konkrétní země (která u většiny z nás, protože trocha toho patriotismu je vinným nadšencům obvykle vlastní, skoro jistě v nějakém TOP 3 bude) uspěla až drtivě. A jistě jsem některé důležité země, například Jižní Afriku či Brazílii (obě v desítce těch největších producentů), vynechal a nechal spadnou do všeobjímajícího „jiná země“. V seznamu by měla být i Čína, která je produkcí už dokonce na třetím místě za Itálii a Francií (ale rozumně kvalitní vína se sem prakticky nedováží, mám doma dvě lahve a čekají na prozkoumání). I tak snad výsledky nejsou úplně nicneříkající, už pro vysokých 160 hlasujících. Z nich hned 78% (126 hlasů) zaškrtlo možnost Česká republika, která tak jasně vítězí a domácí vína jsou tedy u návštěvníků tohoto blogu suverénně těmi z nejčastěji konzumovaných. Na druhém místě, hlasovalo pro ni 29% (47 hlasů), se umístila Francie a dokazuje svou (ale zdaleka již ne neochvějnou) pozici zásadní z vinařských zemí. Třetí místo pak patří Rakousku (16%, 26 hlasů), které s opravdu malým dostupem následuje Itálie, Německo a poté Španělsko a Chile. Kompletní výsledky v tabulce níže.

anketa_zeme
Kdo z vás nemá v top konzumovaných vínech Českou republiku a pije mnohem více Francie, Rakouska či Itálie? Já si začal zhruba před měsícem dělat malou statistiku (pouze celé lahve, nepočítám poznámky z degustací) a zatím mi to vychází na poměr 50% domácí vína, 30% Francie a 20% ostatní (Německo, Rakousko, atp.). Pokud by se ale vzalo období posledních pár let jako celek, tak asi domácí vína zaberou o něco méně než polovinu, minimálně skladové zásoby a obsah chladničky a sklepa mluví jasně (Francie dominuje drtivě). Jenže to může být dost matoucí, protože tahle archivovaná vína často prokládám různými čerstvými nákupy Čech a Moravy. Co u vás?

A můžete i hlasovat v další anketě, tentokrát nic komplikovaného, prostě jen zvolit mezi dvěma z nejtradičnějších (a nejčastěji przněných v podobě různých „sudových“ blivajzů v hospodách a restauracích) červených odrůd na našem území. Doplnil jsem i dva křížence vzniklé právě jejich spojením, třeba u někoho překonávají rodiče :o)

Komentáře používají Disqus