pátek 4. září 2009

Video, zloději, korky a ultrafialové světlo

Televize MUVI a pořad Sommeliéři Původně jsem tu dneska chtěl vyhlásit výsledky ankety, ale za včerejšek (po výzvě na Facebooku) se objevilo docela dost nových hlasů. Nechám ji běžet ještě přes víkend, takže hlasujte! Místo toho pár drobností, které se mi tu hromadí a chci se o ně podělit. Tak třeba o pořadu Sommeliéři, který se právě začal vysílat na televizi MUVI. Cílová skupina asi nejsou vyloženě vinní nadšenci, jede to spíš „od základů“, ale vypadá celkem svěže a snesitelně. Matouš Ballík a Tomáš Babor v prvním díle představují vína na piknik, třeba Prosecco a na Sangiovese postavenou směsku se zajímavým uzávěrem. Docela to odsejpá, působí přirozeně a není mi trapně na to koukat, což je u některých zahraničních videoblogů „taky bych chtěl být jako Gary Vaynerchuk“ skoro pravidlem (ano, i já jsem to zkoušel, ale nakonec raději zůstal u psaného slova). Jen ten neustále opakovaný předěl s plnící se sklenkou mne trochu vytáčel. Každopádně jim přeju hodně štěstí a budu se těšit na další díly, těch pár minut každý čtvrtek obětuji :o)

Neodpustím si odkaz na článek Rádio Impuls “fandí” foodblogům u Cuketky, kde se řeší oblíbená zábava mnohých uživatelů internetu – bez dovolení přebírat texty a fotky z cizích webů. Když to udělá nějaký „blogísek“ desetileté fanynky Tokio Hotel, asi to jde překousnout. Ovšem tentokrát je zlodějem web rádia Impuls a materiál (nejen) v sekci Hrnečku vař! přebíral ve velkém. Na rozdíl od Cuketky či Dolcevity jsem postižen (alespoň tolik jsem našel) ukradením jen jedné fotky, ale i tak na Cuketkův článek odkazuji. O podobných praktikách by se mělo vědět.

Web Corktruck a různé výrobky z korků Doma se mi zase začínají hromadit korky v množství větším než malém. Nějakou dobu zpátky jsem z těch zajímavějších vytvořil desku a používal ji dlouho jako pozadí při focení lahví. Ale teď už jich je spíš na podlahu v nějakém menším bytě. Jelikož je to materiál pro různé domácí „umění“ oblíbený, tak se použité korky dokonce i prodávají, na e-bay je nabídek hromada. Že bych z toho sestavil pár balíčků a všechno střelil? Třeba mi to zaplatí jednu pěknou láhev :o) Inspirací pro případnou vlastní tvorbu by se pak mohl stát web www.corktruck.com, tam je nápadů kupa, od komplet korky polepeného auta po bowling.

Byl někdo z vás na dovolené v Chorvatsku? Ať už vás místní vína nadchla (což je případ mnohých z těch, kteří vyrazí přímo za vinaři a trochu hledají), nebo vyloženě zklamala (nákup předražených lahví poblíž turistických center nebo v běžných samoobsluhách), tak jedno je jisté – podle Decanteru se Chorvatsko stalo „objevem roku“. Z Decanter World Wine Awards si odneslo 27 medailí, hned 8 jich bylo zlatých (musím se trochu usmívat při vzpomínce na včerejší článek). Angela Muir MW oceňuje „skvělá bílá, jak suchá tak dezertní“ a taky „množství odrůd a stylů“. Zlato si odnesla vína dezertní, osm kousků z pěti různých odrůd. Tak trochu mi to připomíná i stav u nás, kdy ocenění ze zahraničí si pravidelně přivážejí spíše slaďáky.

K zajímavé ukázce míchání politiky do produkce vína došlo letos v Itálii. V DOCG Chianti Classico bude vinařům povoleno pustit na trh jen 80% produkce, zbytek musí pozdržet nejméně o 24 měsíců. Výsledkem má být zvrácení propadu cen ve velkém prodávaného Chianti. Podobné problémy vedly, naprosto neromanticky a s terroir to tenkrát nemělo mnoho společného, k formování prvních apelací ve Francii :o) Uvidíme, jaký bude mít tenhle krok efekt. Já se skoro obávám, že na trhu se prostě za dva roky objeví příliš mnoho vín označených „Riserva“ i z materiálu, který by na tohle jinak vůbec nebyl určen, což taky ničemu nepomůže. To v Bordeaux to zatím vypadá (pokud bude září přívětivé) na údajně nejlepší ročník od 2005 a možná srovnatelný (jak v kvalitě, tak v objemu produkce). Věštím, že pokud by byla stejná i cena vín, tak budou mít hromadu problémů. Zajímavé věci se dějí i v Africe, tam to vypadá, že jako první zavedou hromadněji technologii SurePure. V zásadě jde o ozařování vína ultrafialovým světlem, které má (bez dalších následků a změny projevu vína) zabránit různým mikrobům v množení, což nejen zajistí vyšší kvalitu vína, ale zároveň by mělo i omezit nutné dávky síry. Další rána pěstí do břicha pro pro bionadšence! :o) Myslím, že jestli se nám podaří domluvit nějaký ten „bio vs. konvenční“ sedánek (viz diskuse pod článkem Biosnění viniční, lehce přilisované), bude to chtít i láhev něčeho ozářeného. V Žernosekách prý mají historické lahve z pokusů s radioaktivním zářením, jsem zaslechl…

Přeji příjemný víkend! Na Moravě to začíná vřít burčákem a jestli tenhle nápoj máte rádi, nějaký výlet se vyplatí :o) Od víkendu příštího se i v Praze začnou množit vinobraní a podobné akce. Pokud víte o nějaké, která mi chybí v kalendáři, určitě dejte vědět.

Komentáře používají Disqus