pondělí 15. prosince 2008

Kvasíme rýži podruhé a lépe

Nedávno jsem tu psal o prvním neúspěchu při kvašení rýže, ale v té době již v demižonu bublala další várka pochutin dle jiného receptu, který se ostatně objevil i v komentářích. Sehnat vše potřebné bylo velmi jednoduché, je až neuvěřitelné, jak dobře může být zásoben malý zahrádkářský obchod kousek od centra Prahy. V docházkové vzdálenosti šlo koupit vše od demižonů a různých typů kvasných zátek, přes všelijaké kvasinky až po moštoměry a teploměry. Následování ověřeného receptu přineslo své ovoce, tekutina se v nádobě pěkně rozjela a připravila nám příjemných několik týdnů čekání na výsledek. Minulý týden jsem ji stočil a zdegustoval. Mohu doporučit stejný recept i vám?

No upřímně dost záleží na tom, co očekáváte. Výsledný nápoj je aromaticky řízen přidaným kořením a velmi výrazně citróny, v chuti je ovšem cukru tolik, že pro mne je to pitelné jen velmi těžko. Na kolik alkoholu to celé prokvasilo netuším (měl jsem doma jen lihoměr pro destiláty a s tím cukrovou vodu nezměříte), ale znát tam rozhodně je. Je to prostě takové citruso-cukro-kořenité, téměř nenalézám jakýkoliv vliv rýže a mám podezření, že se neprojevila tak jak měla (případně je v receptu nějaká chybka). Ale což, za pokus to stálo :o) O víkendu jsem navíc vymyslel takový malý koktejl k vánočnímu cukroví. Deci vyrobené slaďocha naředím opět deckou suchého bílého vína, k tomu malého panáka Cinzano Rosso a o něco větší dávku rumu (respektive tuzemáku). To celé zahřát a popíjet v kombinaci s vánoční atmosférou…

Vzhledem k výkupním cenám hroznů (letos opravdu hodně nízké, jak to bude vypadat příští rok nikdo neví) si říkám, že by nějaký hroznový experiment nemusel být tak nákladný a příště půjdu tímhle směrem. Tak uvidíme za pár měsíců, ať se mohou vinaři, co čtou mé zápisky, dobře zasmát. Teď mne ještě čeká rozdistribuovat „Citrusorejžák 2008, skorovíno sladké“ všem, kterým jsem láhev slíbil. Je to tak trochu danajský dar, ale snad se s tím nějak srovnají. Příbuzenstvu, které vyrábí kupříkladu báječný rybízák (už párkrát jsem si říkal, že ho zařadím na nějakou degustaci kabernetů a bude čekat na reakci účastníků), to raději nabízet nebudu :o)

Komentáře používají Disqus