středa 21. května 2008

Sójovými párky zdegenerované pokolení

Dnes jsem opět zaskočil na oběd do restaurace Jasmína, která se vyznačuje především tím, že je plně vegetariánská. Ne nutně zdravá, takové omaštěné bramborové knedlíky se špenátem k tomu mají daleko, prostě jen jejich přílohou není kus masa, ale uzeného tofu. A dělají báječné „kuře na paprice“, ač kuře nikdy nevidělo. Jsem masožravec, žádný kus pořádného hovězího není před mými choutkami v bezpečí. Do Jasmíny chodím především proto, že se tam najím docela slušně, mají za velmi rozumný peníz (39,- Kč bio, 33,- obyčejná) litrovky různých dobrých moštů a především proto, že je celý podnik nekuřácký. Dnes jsem pojedl obalované párky s bramborovou kaší. A zhrozil se…

Ne snad proto, že by sójový párek chutnal špatně. Ba naopak. Chutnal totiž skoro přesně tak, jak chutná skoro každý „masový“ párek, co je běžně vidíte na pultech obchodů. Vegetariáni svůj boj vyhrávají a vlastně se ani nemusí moc snažit. Bojuje za ně neviditelná ruka trhu. Typický párek je v podstatě produkt ze sóji a maso vidí tak akorát z rychlíku. A pomalu si zvykáme na to, že párek chutná právě takto, byť v minulosti tomu bylo úplně jinak. Další generace původní chuť masových pokrmů už ani nezažije. Sója vítězí nad lží a nenávistí. A já zakupuji balení těch párků, jeden žižlám jen tak neobalený a říkám si, že někde je chyba.

Ostatně pěkně to předvedl Gordon Ramsey v zatím posledním díle čtvrté série reality show Hell’s Kitchen. Soutěžícím naservíroval tři různé pokrmy a nechával je hádat, co jim chybí. Kuřecí se sýrem nebylo špatně okořeněno, nechyběla mu sůl či česnek, jak někteří tipovali, ale „maso“ bylo vyrobeno ze sóji. Nikdo nepoznal. Stejně jako hovězí v guláši, opět sójové, kde byla snad jediná poznámka o „divné struktuře masa“. A u raviol se salámem šlo opět o masovou náhražku a znovu nikdo nepoznal. No není to krása? Zvířat již netřeba! Mrkněte se sami, začíná to někde na čtvrté minutě…

A jelikož mi mizí čas vyhrazený na obědovou pauzu, vracím se do práce. Jen ještě tři malé dotazy na závěr:

    • Kde kupujete POCTIVÉ párky, klobásy a uzenky? Víte co myslím především, takové ty opravdu dobré buřtíky s masem, co je lze opéct nad ohněm a užít si slastné karcinogeny.
    • Vaječná smaženka. Kde seženou dobrou k snídani? Dřív byla v každém „mlíčňáku“, dneska po jedlé pátrám marně.
    • A nakonec rohlík. Chci pravý rohlík, který si budu moct rozrolovat a nejdřív sníst vnitřek! :o) Jen si to zkuste s těmi, co dnes běžně koupíte…

Komentáře používají Disqus