pondělí 28. dubna 2008

Gril, ředkvičky, veltlíny, ryzlinky… jaro :o)

Jak se venku udělá hezky a začne to vypadat, že jaro už je tady, projeví se u mne nutkavá potřeba vyvalit se venku u ohně a opéct kus masa. Možná nějaký podivný pozůstatek jeskynních dob, kdo ví. A stejně tak začnu mít chuť na chleba s ředkvičkami. A když vám uteče zajímavá výstava vín z Čech, zkusíte si to alespoň malinko vynahradit lahví z vinařství u Mělníka. Nebo poleptáte prsty vteřinovým lepidlem při pokusu o korkovou mozaiku… byl to fajn víkend :o)

Nejdřív k těm ředkvičkám. Sice neznám jejich původ, jsou ze supermarketu a nejspíš vůbec ne bio, ale stejně chutnají skvěle! Hezky napatlat chleba čím se zamane (máslo, lučina…), bohatě poskládat nakrájené ředkvičky a zbaštit. Není nic snazšího! K tomu láhev veltlínu a spokojenost je úplná. Na ty veltlíny se ale mrknu v samostatném článku.

A s tím ohněm a grilováním je to taky nějak zvláště zakořeněno skoro v každém, koho znám. To očekávání momentu, kdy půjde baštu připravit venku, vyšlehnout plameny a olíznou kusy masa (případně zeleniny). A k tomu všemu láhev fajn červeného vína, která vám pobyt na zahradě nebude komplikovat, ale pěkně doplní kusy mastnoty všude okolo. Takže nějaké Chile, Argentina či dobře udělaná Austrálie. Sáhnout po červených místních samozřejmě také jde, ale po pravdě tam spíše vyhledávám jemnější věci pro detailnější zkoumání :o) A když jste zrovna někde, kde není vhodná sklenka na vaši úchylku „ve sklenici točím už i s vodou“, poslouží na víno i jiné sklo než od Riedela či Spiegelau :o) A samozřejmě pokud budete grilovat k nedělnímu obědu nějakou rybku, klidně si nalejte i nachlazenou bílou burgundu! :)

V sobotu se konal další ročník Winefestu, na kterém bylo prezentováno několik stovek vín. Především všechno možné z Čech a vína rulandská z Moravy. Sice tyhle davovky úplně nezvládám (viz report z roku 2006), přesto trochu lituji, že jsem na letošní ročník nedorazil. Holt nemůžu být všude a ta vína, která mne zajímají, postupně prochutnám na jiných akcích. Každopádně jsem si alespoň otevřel jeden ryzlink z Čech, abych jím neúčast na Winefestu spláchl. Konkrétně šlo o Ryzlink Rýnský pozdní sběr 2006 z Vinařství Vondrák, původem z mělnické trati Liběchovská, botrytický sběr na 13% alkoholu a se zbytkovým cukrem ponechaným na úrovni polosuchého vína, v prodeji za 130,- Kč. Ale nebylo mi přáno si víno užít. Bohužel ryzlink v lahvi znovu rozkvasil, vlastně docela pěkným způsobem, takže ve výsledku se z toho stal „lehce perlivý riesling sekt“ :o) Odrůdově typický ryzlink, s medovými tóny, bohužel tímhle způsobem jetý. Cukřík navíc se touhle vadou více méně ztratil a úvodní dojem z vína nebyl vlastně špatný, po pár minutách ovšem bublinky odcházejí a celé se to stává poněkud neharmonickým zážitkem. Každopádně gratuluji panu Vondrákovi k prvnímu, byť nechtěnému, téměř sektu v sortimentu! :o) Skoro by mne zajímalo, jak by tahle surovina vypadala zpracována opravdu na šumivé víno. A jak chutná tohle víno v kondici, zkusím pořídit ještě jednu láhev…

A když máte spoustu práce a nevíte kam dřív, je ideálním způsobem zabití času nějaká činnost, při které si totálně vymyjete mozek. V mém případě to bylo sestavení korkové mozaiky. Posloužilo na ni víko z bedny od vína a asi sto padesát korků. Zatím celé to monstrum okupuje stůl a čeká, až ho dokončím, protože mi došlo lepidlo :o) Aneb „co si k vínu přibalíte“… Takový malý nevážný úvod k dalšímu, depresivně pracovnímu, týdnu. Taky už se těšíte na volný čtvrtek a další víkend? :o)

Komentáře používají Disqus