úterý 22. dubna 2008

Anakena Sauvignon Blanc 2007

Když se mi vám do nějakého vína přimíchají osobní vztahy, trochu vám to hodnocení zkomplikuje. Napsat o víně, že je hnusné, když znáte dovozce a je dost fajn… to není úplně jednoduché. Docela nezávidím profesionálům v oboru, kteří mají různých kontaktů a vazeb hromady. Naštěstí Matesola má tu výhodu, že vozí celkem slušná vína, takže úplně nadávat se nebude :o) Včera jsem k talíři chřestu na másle otevřel Sauvignon Blanc 2007 z Chile, původem v Central Valley, z produkce vinařství Anakena.

Více o vinařství a odkazový rozcestník najdete v článku Anakena Wines – základní Chardonnay a Carmenére. Tady už jen ke konkrétním vínu. Půllitrová láhev (byla to součást vánočního setu čtyř lahviček, dárku pro zákazníky dovozce Trumf Wines) uzavřená plastovým špuntem, docela hezká viněta (obzvláště ty vystouplé symboly všeho druhu se mi líbí) s obsáhlým (ale dle mého názoru silně nadneseným) popisem obsahu lahve a Sauvignonu blanc obecně. Mírný nadstandard.

Víno se prezentuje barvou sice nijak hlubokou, ale do hezky zlatavých tónů. A hutnějším dojmem, převaluje se ve sklence očividně líněji. Z počátku jsou ve víně drobné bublinky vzduchu. Ve vůni bych odrůdu asi tipoval správně, ostřejší vegetativní tóny rybízových listů a angrešt tu hrají výrazný part, při zteplání se objeví i mírná „kočičina“. Znát je ovšem i podřízení technologii i místu původu, u vína lze nalézt mnoho styčných bodů s Chardonnay stejné řady. Novosvětský štych tropického ovoce, citrusů tu má významnou roli. Jako celek je to spíše přímočaré a nekomplikované, líbivé. V chuti překvapivě nijak hutné na počátku, ale po chvilce se 13% alkoholu přihlásí o slovo, i lehce nasládlým dojmem. Ze začátku, tak jako byla i vidět, se objevuje jemná perlička, která ovšem během pár minut zmizí. Víno je ovocité, s fajn vegetativními (tedy ne nedozrále zelenými) tóny, slušně dlouhé (byť tedy ten hlavní dojem projede ústy dost rychle) s jemnou příjemnou peckovou hořčinou v úplném závěru. K tomu chřestu to nebylo vůbec špatné! Pěkně pitelné víno jako základ na stůl restaurace a pro „nevinnou“ návštěvu *, paráda na nějaký raut (i když to Chardonnay za stejné peníze bych asi volil spíš). Na letní posezení na zahrádce asi moc alkoholu, možná až v podvečer už bych si ho dovedl představit :o) Víno konzumní bez jakéhokoliv negativního významu toho slova. Prostě a jednoduše na pití. A je jen na vás, zda sáhnete po něčem podobném, nebo Sauvignonu z Moravy za podobné peníze. Bez ochutnávky je u tohohle kousku asi menší riziko zklamání, u Moravy zase šance nějakého zajímavého objevu :o) Takhle „zadarmo“ jsem ho rád zkusil, ale když už náhodou budu Sauvignon kupovat, asi to risknu na domácí půdě.

Je pro mne samého překvapením, že víno, které mne z ochutnaného sortimentu Anakeny zaujalo napoprvé skoro nejméně, tedy jejich základní Carmenére, jsem si od té doby tak nějak oblíbil. A návštěvy a různí obdarování jsou z něj vyloženě nadšeni. Naopak Chardonnay, které mi přišlo výborné, se ukázalo poněkud nekonzistentní v kvalitě (narazil jsem nejméně na dvě různé šarže s více či méně alkoholem, kdy u jedné úplně chyběla ona mnou chválená řízná kyselina a bylo tupé a nezajímavé). Je to boj! :o) Každopádně průměrná kvalita i základních vín tohoto producenta je celkem zajímavá a díky stále častějšímu umístění na vinných lístcích restaurací bych se nebál je při nějakém jídle zkusit. Je to hodně o vkusu a o tom, jak moc máte rádi Nový svět, zda vám ta vína sednou.

P.S. Zajímalo by mne, kdo vymýšlí texty na zadní viněty vín. Je nějaká speciální škola na texty typu „Tento Sauvignon, který zrál v nejlepší oblasti Central Valey Chile, zosobňuje veškerou krásu tohoto nápoje“. A pil autor někdy průměrné Sancerre? :o)

* Návštěvy dělím (mimo jiné :o)) na „vinné“ a „nevinné“. U těch nevinných se snažím prosadit konzumaci vína místo piva či džusu a volím taková, která mají velkou šanci se zalíbit. A zároveň mi nedělá problém je konzumovat taktéž. Návštěvy vinné pak dostávají pokud možno lépe vybrané vzorky, něčím zajímavé, ke kterým se lze něco říct. Vína složitější a vyžadující více pozornosti. Takže si to vlastně odtrpí a nemohou užít běžnou společenskou konverzaci :o)

Odkazy: Anakena v dalších článcích tady na blogu | Trumf Wines

Komentáře používají Disqus