středa 13. února 2008

Slaďounká Pálava a tříbarevný piškot

Článek před pár dny, ve kterém jsem nadával nad aktuální cenovou politikou našich vinařů, mne nějakým zvláštním způsobem nakopl k vypíjení archivů Moravy a Čech. Už padlo pár zajímavých vín, dnes to bude slaďounká voňavá líbivka ze Znovínu – Pálava 2005 výběr z bobulí, z trati Vinohrady v obci Dyjákovice (mapka).

Víno je uloženo do zelené půllitrové lahve, s pěkným korkem a tradičně povedenou znovínskou vinětou – jasně uvedena vinice a doplněna rovnou i perokresbou, pro zájemce kompletní analytiky (alkohol 11.5%, cukr 54.5 g/l, kyseliny 6.7 g/l, bezcukerný extrakt 27.4 g/l), párování s pokrmy a doporučená archivace. Tak to má (u domácích vín, než se nějak pořádně vyprofilují a bude jasné, co lze v lahvi očekávat) být.

Pálava má slušně zlatavou barvu, ale zaujme především vůní. Ta je hodně výrazná, sladší, dominuje kořenitost a lesní med, objevují se tóny citrusů, trocha dalšího exotického ovoce, lehce muškát, květiny a bylinky (voňavý pytlík pod polštář, tak to působí). Nijak složité, přímočaré a příjemné, ale rozhodně ne prvoplánové (a po čase nudné). Chuť je díky cukříku plnější, víno je sice dost sladké, ale kyselinka jej slušně vyvažuje (i když nějaký ten gram navíc by mi vůbec nevadil). Jsou tu medové a citrusové tóny, pěkně v harmonii s vůní. Dochuť je delší, zábavná, lehce kořenitá. K dezertu nebo třeba kuřecímu s broskví skvělé! Láhev stála 150,- Kč (tedy asi 225,- přepočteno na sedmičku) a cena kvalitě rozhodně odpovídá (a je jen o vkusu, jestli si vychutnáte ony kořenité tóny, nebo za stejné peníze sáhnete po možná o trochu zajímavějším sladším ryzlinku z Německa).

O Pálavě v její sladší podobě se někdy říká, že je to tzv. „Ano víno“. Po pár skleničkách vám prý žádná neřekne ne. Nevím, nemám ozkoušeno. Ale před pár lety jsem ale nafotil právě s lahví pálavy sadu reklamních kýčů, jeden na ukázku máte výše.

Víno padlo ve společnosti tříbarevného piškotu, o recept se přítelkyně laskavě podělila :o) „Nejdříve uvařte vanilkový, smetanový, kokosový nebo karamelový puding dle návodu a nechte zchladnout. K pečení si připravte dortovou formu, kterou vymažte a vysypte. Dle velkosti formy zvolte množství piškotu (buď ze tří nebo čtyř vajec): oddělte bílky a žloutky smíchejte s tolika lžícemi krystal cukru, kolik jste dali vajec. Pak přidejte stejně tolik lžic hladké mouky a půl pytlíku prášku do pečiva a znova zamíchejte do tuhého, ale hladkého těsta. Z bílků vyšlehejte sníh a ten opatrně vmíchejte do těsta. Nejvíc se mi v této fázi osvědčilo míchat klasickou červenou gumovou stěrkou. Těsto vlijte do formy, rozetřete a hned si připravte hnědou vrstvu stejným způsobem, jen místo dvou lžic hladké mouky přidejte dvě lžíce holandského kakaa. Před pečením opatrně vložte do těsta po lžících paprskovitě puding. Pečte na cca 200 stupňů, piškot je hotový, když se přestane lepit na špejli. Po vychladnutí vyndejte piškot z formy a vršek potřete zakysanou smetanou, ve které jste rozmíchali dle chuti cukr, skořici a citrónovou kůru.“

Komentáře používají Disqus