středa 20. února 2008

Jak má vonět Frankovka?

Včera jsem si absolvoval ochutnávku několika vín z odrůdy Frankovka a z výsledku jsem na rozpacích. Reportáž a degustační poznámky se tu objeví časem. Možná nebyl vybraný set vín nějak reprezentativní, ale donutilo mne to dnes položit dotaz. Jak má podle vás vonět a potažmo chutnat Frankovka? Zdánlivě jednoduchý dotaz, každý jich přeci pil tolik, v mnoha kvalitativních kategoriích. Dotaz působí možná trochu zajímavěji v kontexu současných debat o VOC Morava (či dalších VOC oblastech, mnohem užších a specifičtějších, které mají dle mého názoru rozhodně větší smysl než všeobjímající apelace).

Ale zpět k Frankovce. Platí starý encyklopedický popis „Barva: tmavě rubínová. Vůně: připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová. Chuť: Plná, příjemně drsná – víno je pikantní. Mladá vína bývají tvrdá, zvýrazněná trpkostí po tříslovinách, extraktivní s vyšší kyselinkou. Víno vyzrává do bohaté šíře.“ Nebo snad definice z DAC Mittelburgenland, kdy má víno mít „výraznou ovocitost smíšenou s kořenitostí, ideálně s tóny ostružin a třešní“, v případě barikových verzí samozřejmě podtržené i aromatikou sudu? A nebo tam také hledáte vůni švestek až kořeněných povidel?

Jaký je Váš názor? Co od Frankovky očekáváte, co naopak ne? Jaký je „etalon kvality“ v této odrůdě z vinic v ČR? Časy se mění a typický odrůdový projev vín s nimi. Kam dospěla „typická Frankovka“?

Komentáře používají Disqus