čtvrtek 17. ledna 2008

Neuburské 1999 z Weinperk

Nedávno jsem dostal chuť na nějaké zajímavé domácí víno, které si užiji jen tak večer k psaní, čtení a hudbě. Volba padla na dlouhou dobu se v archivu ukrývající Neuburské ročníku 1999, pozdní sběr z trati Weinperky, od velkého a známého vinařství Znovín Znojmo.

A ambaláží vín ze Znovínu se není třeba moc rozepisovat, asi ji každý zná. I u tohoto vína je úplně klasická, včetně perokresby trati a hromady informací na zadní vinětě. Důležitý je obsah lahve. Ten nejdříve okouzlí vysokou, temně zlatou překrásnou barvou. Vůně pak není „jen stará“, jak to občas bývá, ale je naopak krásně vyzrálá, plná vůně lučního medu, stále s dostatkem svěžesti, trochou minerálních tónů, květinami, hruškou, s kořenitostí a bylinkami… velmi široká a okouzlující. Klidně je možné nechat i teplotu trochou stoupnout z nějakých těch klasických 10-12°C o něco výš, víno to skvěle zvládá. A fajn je zvolit i trochu objemnější sklenku. Chuť působí překvapivě plnějším dojmem (má jen 11.6% alkoholu), je perfektně suchá a pěkně dlouhá. Kyselinka je výrazná a živá, ale harmonii nenabourává. Víno každým douškem láká k dolití sklenky a dalšímu napití, je prostě krásné.

Jestli někomu leží v archivu, určitě bych jej vypil již nyní, v otevřené lahvi se poměrně rychle (do hodiny) mění k horšímu, takže nějaké další zásadní zrání nelze předpokládat. Konzumovat klidně samotné, já ho zkusil jen se zeleninovým salátem s trochou majonézy a tvrdého sýra a šlo to, ale kombinace byla prakticky zbytečná. Tuhle lahev jsem, bohužel v počtu pouze jednoho kusu, koupil ze Znovínu před dvěma lety za 140,- Kč. Kdybych měl možnost podobná vína za tyto ceny kupovat běžně, můj vinný rozpočet by byl hned v mnohém veselejší. Bohužel jak odrůda Neuburské, tak kvalitně vyzrálá domácí bílá vína, nejsou v naší zemi zas tak častým jevem.

Komentáře používají Disqus