pondělí 21. ledna 2008

Druhá foodbloggerská degustace

V den, kdy časopis Víno Revue unavil mnohé milovníky vína velkou degustací v Břevnovském klášteře, se konalo již druhé setkání „foodbloggerů“ (internetových psavců o dobrém jídle a pití), které jsem měl tentokrát tu čest hostovat u mne doma. Přítelkyně naštěstí souhlasila, podle webu to vypadalo na partu slušných lidí :o) Kdo dorazil, co se snědlo a vypilo a jaké to bylo? Vinné a jídelní tipy? Něco málo v následujícím článku…

Tak nejprve účastníci… k mému velkému překvapení dorazili úplně všichni, které vyjmenoval Matesola na docela zábavném plakátku k akci. Ostatně si na něj klikněte a posuďte sami. A nenechte zmást oficiální verzí z plakátů kin, která slibuje nějaké podivné monstrum kdesi v New Yorku :o) Každý z účastníků přitáhl nějaké to zajímavé víno. Ondřej „Gurmetklub“ pak jistě neméně zajímavá piva, ale u těch zůstal sám. Objevila se tu také kupa různých pochutin, pár dokonce ve formě domácí výroby. Nejvíce mi v paměti utkvěl báječný slaný listový závin od Dolcevity, vepřový Rijet od Bali, přítelkyně spáchala šťavnatý roastbeef a Matesola předvedl, jak chutnají různé druhy sýrů v kombinaci s lanýžovým medem (skvěle, i bez těch lanýžů, jen to zkuste s kouskem vyzrálé goudy).

Tématem vín se (po zběsilé různorodé jízdě minulého setkání) stala „červená směska“ a že bylo z čeho vybírat. Nenašel se žádný vyloženě slabý článek, ale pokud bych měl jmenovat tři favority z desítky vypitých vzorků, asi bych neměl větší problém zvolit. Trochu trapně je to samozřejmě víno, které jsem pro večer vybral já, Andrea 2004 z Dobré vinice. Směs André a Zweigeltrebe s velmi sexy štavnatou ovocností, nijak těžké a plné, ale krásně pitelné. Víno pro celý večer (když máte dost lahví). Naprosto fantastické pak bylo Rosso e Nero 2005 z vinařství Pöckl, zástupce Rakouska. Nádherný ovocný bohatý barik (do kávových tónů), s téměř perfektním středně plným tělem, kterému čas ještě pomůže do krásy. Snad jen dochuť by mohla být delší, ale což. No a jako třetí vzorek bych zvolil víno ONA 2005 z vinařství Anakena, směs Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére. Víno hutné, těžké, hodně voňavé (rybíz, kořenité tóny) a volající po doprovodu nějakého pěkně ogrilovaného a ochuceného masa.

Setkání se neslo v příjemném duchu, byť po výše jmenované odpolední degustaci na Břevnově alespoň pro mne poněkud unaveném. Mluvilo se o všem možném a všechna diskuse stejně nakonec skončila u jídla, pití a příjemných činností s těmihle dvěma spojenými. Naši domácnost, zavalenou hromadou rudě zbarvených skleniček, opustila poslední část „degustujících“ někdy o půl druhé ráno. Jejich afterparty se prý táhla až do časných ranních hodin, ale to už jsem spal :o) No třeba budou alespoň fotky. Já uveřejňuji jen ty jídelní, na „obličeje“ jsem si nevyžádal souhlas. Tak třeba zase někdy příště.

Odkazy: První interblogární degustace | Něco o vinařství Pöckl

Komentáře používají Disqus