pátek 2. listopadu 2007

Pohodový pátek nejen s filmečky…

Když máme ten pátek, nebudu vás trápit nějakým rádobyodborným textem, ale doporučím několik oddychovým videí z internetu. A kdo by přeci jen chtěl něco trochu vážnějšího a počíst si, ten tu najde i nějaké tipy na zajímavé články. Nebudu to dlouho protahovat, jdeme na první kousek…

Na úvod jedna reklama na seznamku, snad nikoho neurazí. Před nějakou dobu aktivně kolovala po mailech, ale rozhodně má krom sexuálního podtextu i… lehce vinnou tematiku :o)

Pokud pravidelně nesledujete Winelibrary TV a Garyho Vaynerchucka, doporučuji se podívat na aktuální díl s tematikou Sancerre, kde si opět vyzkoušel „vážnou“ podobu vinného pořadu (byť trochu rozstřelenou plastovou dýni jako plivátkem). Schválně si vyberte, zda by vám na domácí televizi víc seděl k prezentování vína uhlazený gentleman (či dáma), nebo vám víc vyhovuje ten původní, lehce ujetý, formát. Nebo něco mezi? Jak byste si ideální pořad o víně představovali?

No a poslední video je trochu delší, jedná se o rozhovoro-dokument o Robertu Parkerovi, momentálně asi nejvlivnějším vinném kritikovi. I pokud vás jeho osoba nezajímá, mrkněte alespoň na úvodní minuty, kde je krátký sestřih všemožných scén s tematikou vína z mnoha filmů (od Bonda po Mlčení jehňátek).



A slíbené články? Na prvním místě bych doporučil text „Co listopad líhne v hlavě línému vinaři“ s anotací „Dnešní část pravidelného měsíčníku původně věnovaného... čemu vlastně, sakra... aha, už to mám, biodynamice! ...tak ta část má dnes název Co listopad líhne v hlavě línému vinaři. Jak si lze všimnout, z názvu zmizelo slovo "bio", což rozhodně není tím, že bych se snažil dovršit zmatení vážených čtenářů, kteří podle této předpony můj seriál rozpoznávali. V dnešním dílu jsem se mimo jiné snažil opět otevřít téma, do jaké míry může přirozeným způsobem vyrobené víno s minimem sklepmistrových zásahů vyhovět současnému obecnému ideálu vína, a jak se můj vlastní vkus liší od toho všelidového, živeného odbornými i obchodními kruhy. Text o tématu bio a dvou zajímavých degustacích, prodchnutý lehkou podzimní melancholií a nějakým způsobem perfektně vyhovující mému vkusu a z podstatné části i pohledu na vinný svět. Doporučuji!

Druhým textem je pak trochu reklamní vinná příloha IN Magazínu Hospodářských novin „22 skvělých vín - Vína, která se nemusíte stydět darovat“. Text z pera Libora Ševčíka přináší tipy na vína ze sortimentu hned několika prodejců/dovozců a je celkem hodnotným infoprůřezem především o nich. Skoro zajímavější než vlastní článek je ale diskuse pod ním. Jsem upřímně rád, že podobné příspěvky se (zatím) neobjevují i tady. Aneb pražák prostě vínu nemůže rozumět a prodáme mu druhák a jak si bude pomlaskávat… :o)

Komentáře používají Disqus