neděle 9. září 2007

Jehně dorazilo – sbohem Prague Food Festivale

O Prague Food Festivalu toho bylo napsáno již hodně, ať již ve „velkých“ médiích, na soukromých webech (převážně různé blogy), v diskusích… sám jsem se chystal vyrazit na ochutnávku ještě v sobotu nebo v neděli (pár podniků mne opravdu lákalo), byť atmosféra celé akce nebyla nijak zářná. Ale jídlo jsem si přeci jen užil. Trochu mne nahlodala informace od Dyžona, že na vstupenky se čeká fronta a pouštějí třeba až za dvě hodiny od příchodu. A definitivně mi rozhodování ulehčila SMS, že v 18:15 dorazí před pár týdny objednané jehně. Celé, čerstvě poražené. Sbohem Prague Food Festivale, čeká nás jehněčí týden!

Vykostění, odblanění a další předzpracování a rozdělení pro dva odběratele trvalo amatérskými silami několik hodin. Ale to maso je nádherné! Někdy mám u telecího a jehněčího trošku výčitky svědomí, když si představím to zvířátko… ale po prvním soustu to rychle přejde. „Nejezte nic, co se na vás kouká“ vegetariánská kampaň se na mně asi podepisuje. Zatím jen lehce. Naštěstí, mít psychický problém s konzumací masa, to bych asi nepřežil :-)

A co jehněčího nás tedy čeká? Večer se budou grilovat žebírka, v týdnu připravíme klasické marocké kefty s tomatovou a mátovo-jogurtovou omáčkou (určitě přihodím celý recept). Co provedeme se svíčkovou a kusem kýty opravdu netuším (tip vítán!), ale ledvinky a jatýrka asi jen tak předkrmově osmahneme. Kosti vyvaříme a zredukujeme, nic nepřijde nazmar. Ale jako první testík masa proběhla konzumace „medailonků“. Bez marinování, jen před osmahnutím lehce potřeno směsí čtyř hořčic (dijonská, klasická plnotučná, medová, kremžská), oleje a tymiánu. Podáváno se šťouchanými bramborami (trochu mléka a másla) báječný úvod do jehněčího týdne. Vřele doporučuji vyzkoušet. Nic komplikovaného, žádné experimenty s flambováním brandy a jiné chutňoučké věci, jen rychle a jednoduše připravené mladé maso s jeho čistou, jemnou chutí, mírně zvýrazněné pikantnější hořčicí.

Snadno dostupný vinný tip (nejen) k jehněčímu: Košer Pinot Noir výběr z hroznů ročníku 2003 v podání Českého vinařství Chrámce. Snadno seženete například v Tescu, víno má ještě dlouhou cestu před sebou, aromatický profil zatím jen „naznačuje“, co tato vína umí (pokud se jen přiblíží ročníkům 1999 a 2000 bude to bomba), ale chuťově je to již nyní harmonická, elegantní burgunda s dlouhou dochutí. Doporučuji!

P.S. Omluvte nízkou kvalitu „celkového pohledu“ na jehněčí, nějak při porcování nebyl při ruce fotoaparát a fotil jsem jen mobilem.

Aktuální reporty z Prague Food Festivalu: GurmetKlub in Natura | Matesola neobjektivně | Cuketka s novináři v předstihu | Dyžon v jiném podniku

Komentáře používají Disqus