čtvrtek 30. srpna 2007

Hurá na víkend, směr Valtice!

Vyšlapujete si po cestě táhnoucí se nádhernou krajinou, všude okolo vinice s hrozny dozrávajícími do vysokých přívlastků. Přistoupíte ke keříku a chcete se podívat, co to asi je za odrůdu, když se z dálky, z bývalé hraniční strážní věže, ozve výstřel a křik: „Nechte to bejt!“. I to je realita špičkových viničních poloh na svazích Pálavy. Ale já nechtěl trhat, jen se podívat. Kdyby tam alespoň sem tam byla tabulka s názvem vinice, ale je to spíš výjimka. A hlídač vinice ani nevěděl, že prochází Železnou či jinou z legendárních tratí. Vlastně ani netušil, že se ty vinice nějak jmenují…

Ale hrozny tam mají výtečné! Vědí to i srnky, celý dav jich z vinice prchal a všechny přežvykovaly! A takový vlašáček to mohl být, inu sesbírají méně… loni jsem si návštěvu Lednice, Valtic a Pálavy prostě opravdu užil. I letos vyrážím alespoň na chvilku v době aktivního vinobranní. Salone vín, těš se! A krásný víkend i Vám!

A než připravím aktuální reportek, alespoň pár fotografií z loňska…


Popisky maličko lžou, tohle ještě není Pálava, ale pohled na rybníček v kempu Apollo u Lednice. Je tam pěkně, jen letos to vypadá na davy komárů… (film)

Vinice pod „Rajstnou“ aka Kolonádou. Jako vzor této stavbě posloužila schönbrunnská kolonáda ve Vídni. Jméno momentálně spojené především s vinařstvím Reisten, jejich Pinot Blanc a Ryzlinky jsou famózní. Z rajstny je výborný výhled po okolí, ideálně je se zde zastavit při cestě po „vinařské stezce“ vedoucí z Valtic. (digi)


Kdo pozná, co je to za odrůdu? Opět z cesty po vinařské stezce, jedná se o vinici vinařské školy, jsou zde prezentovány všemožné odrůdy a druhy vedení révy, vše hezky s tabulkou a popisem. Poučné, tleskám! (digi)


A tohle už je pohled na Pálavu. Je tam opravdu nádherně… (film)

Komentáře používají Disqus